Vandaag zijn de gemeenteraadsverkiezingen in Nederland, en we mogen zelfs voor 2 dingen stemmen. Daarbij gaat iedereen er eigenlijk vanuit dat het allemaal in goede banen verloopt, maar hoe vanzelfsprekend is dit eigenlijk. Aan de andere kant van het spectrum heb je de Russische verkiezingen, waaruit gister bleek dat Poetin weer een monsterzege heeft gescoord. Echter zijn er weinig Nederlanders die dit vertrouwen.

.
Toch zijn er in Nederland ook mensen die de Nederlandse democratie niet vertrouwen. Zo stellen ze dat de eisen voor kleine partijen in Nederland veel te hoog zijn. Wie geen budget heeft voor media, zal de kiesdrempel nooit halen. Daarnaast mogen nieuwe partijen met nieuwe ideeën nooit meedoen aan het landelijk debat. Ook is er een drempel om mee te mogen doen aan de verkiezingen, namelijk 10.000 euro en 600 steunbetuigingen. Toch heb ik na veel googlen niet veel andere argumenten gevonden waarom de Nederlandse democratie fout zou zijn, behalve wat schreeuwende mensen op Facebook.

.
In Nederland zou een ondemocratische zet meteen worden afgestraft door de bevolking. Waarom doen ze dit dan niet in andere landen zoals Rusland, waar overduidelijk een schijndictatuur is. Het antwoord ligt misschien buiten onze westerse denkbeelden. Zo komen de Russen uit een regime waar democratie niet bestond. De associaties van vrijheid en een open samenleving met democratie zijn niet zo sterk als in het westen. Verkiezingskandidaten maakten fouten in de jaren na de val. Dit maakte het autoritaire figuren als Poetin makkelijk om de mensenrechten in te perken onder het mom van “de democratie heeft gefaald”. Daarnaast schuift Poetin de beschuldigingen aan het Kremlin nog altijd af aan “het bedriegerij van het westen”.

.
Ook in westerse landen duurde het even voordat democratie in zijn huidige vorm gevoerd werd. Er zijn talloze incidenten in de geschiedenis waarin parlementsleden met elkaar op de vuist gingen of door middel van intimidatie hun gelijk probeerde te krijgen. De meest opvallende van deze incidenten was de zogenaamde Bloody Kansas Elections in America in 1855. Dit wordt vaak ook gezien als een van de oorzaken van de Amerikaanse burgeroorlog. Het ging hierbij om het al dan niet afschaffen van de slavernij in Kansas. In de strijd voor de winst van de verkiezingen werden weinig mensen gespaard. Thomas Barber, een voorstander van de vrije slavernij werd neergeschoten in Lawrence in Kansas. Hier bleef het echter niet bij, hotels, winkels, huizen en journalistieke kantoren werden afgebrand en leeggeroofd. In het parlement waren vechtpartijen tussen voor- en tegenstanders en er vielen meerdere doden in de komende maanden. Vijf pro-slavernij mannen werden in stukjes gehakt met een zwaard. Voor er een beslissing was genomen brak de Amerikaanse burgeroorlog uit.

.
Kortom, het blindelingse vertrouwen in de politiek komt niet uit de lucht vallen. Het heeft te maken met een jarenlange traditie van democratie en gedegen kandidaten. Nieuwe democratieën hebben tijd nodig om zich te vormen. Daarnaast blijft democratie in onze westerse ogen de beste manier van besturen, maar is dit ook zo?