Het laatste blok voor de zomervakantie is begonnen. Nog even zwoegen om de laatste punten van dit jaar binnen te kunnen halen. Iedereen heeft afgelopen onderwijsvrije weken kunnen genieten van het zomerse weer in Nederland of in het buitenland. Samen met 49 V.U.G.S.-ers was ik in het net zo zonnige Israël en de Palestijnse gebieden.

Samen met drie andere commissieleden hebben wij de reis naar Israël en de Palestijnse gebieden mogen organiseren. Dit gebied is een van de meest complexe regio’s ter wereld en ligt daarom ook altijd onder een vergroot glas. Zo was een aantal maanden geleden de wereld in rep en roer omdat de Amerikaanse president Donald Trump Jeruzalem had erkend als hoofdstad van Israël. Überhaupt de relatie tussen Israël en de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook komen bij de kleinste incidenten vrijwel direct weer in het nieuws. Dat het een gevoelig onderwerp is, merkte wij al met het bedrukken van een commissieshirt. Wij hebben er ongeveer 4 maanden over gedaan om te zorgen dat bij het dragen van dit shirt tijdens de reis zo min mogelijk mensen gekwetst zouden worden.

Nu je al het nieuws leest zal je denken dat het altijd chaos is in dit land. Maar als je er bent geweest zul je zien dat de meeste Israëlieten het zelf niet over het conflict hebben en er luchtig over doen. Zo kwam er tijdens de reis een filmpje in de media, dat een Palestijn door het Israëlische leger werd doodgeschoten. Op het moment dat dit filmpje in de media kwam, merkte je er op straat niks van, terwijl wij op dat moment slechts op zestig kilometer afstand van de Gazastrook, de plek waar het gebeurde, zaten.

Ook als je op straat in Jeruzalem loopt is het conflict niet echt overduidelijk aanwezig, op de extra beveiliging van het leger na. Orthodoxe joden, christenen en moslims lopen op straat door elkaar. Wat op de achtergrond wel meespeelt is het feit dat er geen interactie tussen de verschillende bevolkingsgroepen plaatsvindt. De joden wonen in een buurt met andere joden en kopen hun dingen bij joodse winkels en de Arabieren wonen in een Arabische buurt en bezoeken Arabische winkels. Israël is wat dat betreft een sterk gesegregeerde samenleving, hetgeen je op het eerste gezicht niet zou denken. Zelfs in de Palestijnse gebieden deed men heel luchtig over de situatie. Bij de aankoop van een shirt, zeiden ze voor de grap dat je er een gratis bomvest bij kreeg. De media kan soms heel heftig reageren op bepaalde gebeurtenissen in een land of regio, terwijl het bij de desbetreffende mensen nauwelijks speelt of onderdeel geworden is van de dagelijkse realiteit.