Als we op een goede dag over de Oudegracht lopen, doen mijn huisgenootje en ik altijd een spelletje. Uit welk land zou deze toerist komen? Britten, Chinezen en Japanners zijn er over het algemeen vrij makkelijk uit te halen. Duitsers zijn iets moeilijker om te onderscheiden van de Nederlanders. (tip: kijk naar de schoenen.)

Hoe beter het weer wordt, hoe meer toeristen je begint tegen te komen in de binnenstad van Utrecht. Langzaamaan veroveren ze het terrein van de studenten die met dit weer liever in een parkje gaan picknicken. Over de Oudegracht, op het Neude en zelfs door Hoog-Catharijne zie je de bepette, bezwete mensen lopen met hun rugzakken, korte broeken en witte sneakers. Utrecht doet het supergoed als toeristenstad, maar moeten we niet bang zijn dat het dezelfde kant op gaat als met Amsterdam?

Een van de redenen dat het drukker wordt in Utrecht qua toeristen (naast het feit dat mensen door beginnen te krijgen dat Utrecht ècht leuk is) is het nieuwe toeristenbeleid van Amsterdam. Het idee is om zoveel mogelijk toeristen naar andere plekken dan de binnenstad te lokken, omdat het hier echt niet meer te doen is met zoveel toeristen. Dit doen ze onder meer door -dit is echt lachen- reclame te maken voor ‘Amsterdam Beach’ (Zandvoort) en ‘Flowers of Amsterdam’ (de Keukenhof), maar ook door een grotere focus te leggen op het aanprijzen van andere Nederlandse steden zoals Rotterdam en Utrecht.

Het toerismebeleid van Utrecht, met de slogan ‘Live like a local’ past naar mijn idee goed bij onze kleine stad. In plaats van op elke hoek van de straat een souvenierwinkeltje met klompenpantoffels en een Nutellabar heb je hier tenminste nog normale zaakjes zitten overal. De toeristen kunnen gewoon allerlei activiteiten doen natuurlijk, zoals de Dom beklimmen en naar een van de vele musea gaan, maar als ze ergens willen eten zitten ze lekker op een terrasje op Neude tussen de studenten en de locals.
Het is te hopen dat Utrecht deze trend door kan zetten en het toerisme op deze manier een beetje in kan blijven perken. Toeristen zijn hartstikke leuk natuurlijk en ze brengen aardig wat geld in het laatje,  maar het hoeft echt de kant van Amsterdams toerisme op te gaan.