Koningsdag. Een heerlijk echt Hollands feest waar de Nederlandse identiteit volledig wordt uitgemolken. Het is de enige dag in het jaar dat die lelijke oranje t-shirts uit de kast mogen komen, sinds er weinig is aan te moedigen bij het voetbal. Deze dag bracht ik door, op z’n Hollands, slenterend langs ‘kraampjes’ van kinderen en hun ouders waar veelal prularia voor een kleine prijs werd verkocht. Veelal gezinnen met Hollandse afkomst, maar Nederland is meer dan ‘Hollanders’. Nederland is Nederland door haar diversiteit, haar multiculturele samenleving.

Ik werd ook erg blij toen ik een kraampje van een aantal Marokkaanse vrouwen zag. Ze verkochten hier allerlei Marokkaanse lekkernij en soep. Dat is het moment waarbij ik dacht: wauw. Ik vond het zo gaaf om te zien hoe druk de dames het hadden met het verkopen van de gerechten. Ik werd bijna trots op ons land. Dit laat zien dat er gelukkig nog vele mensen zijn in de maatschappij die hen wél omarmt. Te vaak wordt er geklaagd en slecht gesproken over andere culturen in Nederland. Terwijl ik vind dat het bij Nederland hoort.

Al eeuwen lang is Nederland een land geweest waar mensen vanuit andere landen en culturen welkom waren. Het hoort al eeuwen bij onze identiteit en het is iets waar we trots op mogen zijn. Veel mensen realiseren zich dit niet, en dit schaad de samenleving. Door de negatieve houding van sommige medemensen is het onmogelijk voor mensen van andere afkomst goed te integreren. Door de haat naar en grote afwijzing van de mensen die hier juist willen wonen, die deel uit willen maken van deze samenleving. Deze negatieve houding zorgt ervoor dat het onmogelijk wordt voor deze groep om goed te integreren, mee te doen in onze multiculturele samenleving en het zorgt er ook voor dat zij een afkeer krijgen voor de Nederlandse samenleving. En geef ze eens ongelijk. Een iets was positievere houding zou dit proces zo veel makkelijker maken voor ze.

Dus laten we in Nederland gewoon allemaal wat liever zijn voor elkaar, voor iedereen. Waar je ook vandaan komt en hoe je hier terecht ook bent gekomen. Open de armen voor ieder die in deze multiculturele samenleving woont en wil wonen. Wees blij als je op een dag zoals Koningsdag niet alleen maar Nederlandse gezinnen op de markt ziet zitten met een kleedje. Ga het gesprek aan met elkaar, leer elkaar beter kennen en leer van elkaar. Nederland is een multicultureel land dus omarm iedereen.