Over acht maanden is het zo ver, een van de belangrijkste momenten voor de geschiedenis van de Europese Unie. 23 mei zijn namelijk weer de verkiezingen voor het Europees Parlement. Omdat de meeste mensen geen idee hebben dat deze verkiezingen zo enorm belangrijk zijn, zal ik even een korte toelichting geven waarom het echt van groot belang is om dit jaar je stem te laten horen!

Tijdens de verkiezingen van 2014 was de opkomst voor de verkiezingen van het Europees parlement enorm laag. Hoe dit komt? De meeste mensen weten niet goed wat de precieze functie is van het Europees Parlement en men ziet dus ook niet het belang bij het stemmen voor een afgevaardigde. Terwijl het Europees Parlement een van de belangrijkste organen is binnen de Europese Unie. Samen met de Raad van Ministers en de Europese Commissie maakt het Europese Parlement alle beslissingen op het gebied van beleid, nieuwe lidstaten en de dagelijkse gang van zaken in Europa.

Het Europees Parlement bestaat uit afgevaardigden van verschillende politieke partijen uit iedere lidstaat van de Europese Unie. Zo stemmen de Nederlandse inwoners op afgevaardigden van de politieke partijen uit de tweede kamer en stemmen de Fransen, Duitsers, Spanjaarden en alle andere Europese inwoners voor de afgevaardigden die plaats mogen nemen namens de inwoners van hun land in het Europees Parlement. De taak van het Europees Parlement is dat de belangen van de partijen gehoord worden in de Europese Unie en staat hierbij het nationale belang niet per se op nummer één. Het Europees Parlement is namelijk te zien als de tweede kamer van de Europese Unie. Samen denken alle Europese afgevaardigden aan de beste oplossingen en nieuwe beleid voor alle inwoners van de Europese Unie.

Maar dan vraag je je af, waarom zou ik dan gaan stemmen? Waarom zou ik stemmen voor iemand die toch niet het nationale belang op nummer één heeft staan? Nou, ondanks dat de afgevaardigden niet het nationale belang op nummer één hebben staan, zullen de afgevaardigden nooit hun nationale identiteit kwijt kunnen raken. Stiekem zal er altijd een kleine invloed zijn, hoewel ze dit niet mogen toegeven. Daarnaast is het belangrijk om te gaan stemmen voor de juiste afgevaardigden. Met de huidige situaties en ontwikkelingen in Europa is het erg belangrijk om jouw mening te laten horen. Dit kan je als inwoner van Nederland doen door te stemmen op iemand die dezelfde idealen heeft als jij. Iemand die hetzelfde denkt over de migratie crisis en de gevolgen voor de landen langs de Mediterrane kust, iemand die dezelfde mening deelt met betrekking tot Brexit en het allerbelangrijkste: iemand die dezelfde toekomstvisie voor Europa heeft als jij.

 

Hopelijk heb ik je nu enthousiast gemaakt om 23 mei naar de stembus te gaan en te stemmen voor het nieuwe Europees Parlement. Ik hoop in aanloop naar de verkiezingen af en toe een overzicht te geven op wie je kan gaan stemmen en hoe de kandidaten over bepaalde kwesties denken. Mocht dit niet lukken, of heb je helemaal geen zin om te wachten tot er weer een Oikosartikel is verschenen over de verkiezingen van het Europees Parlement kan je ook hier klikken. Hiermee wordt je op de hoogte gehouden in aanloop naar de verkiezingen en mei 2019!