No Access Card Needed #1

In deze rubriek genaamd No Access Card Needed (Voorheen Van Unnik Praat) krijgen we een kijkje in de keuken bij SG&PL. Docenten, studenten, stagiaires of andere SG&PL insiders komen aan het woord in deze rubriek. Vandaag presenteren wij: Anne Gloudemans. Nu het 97e bestuur het stokje overgenomen heeft is het tijd voor de  ex-Vice-voorzitter & Commissaris Intern om het studentenleven van SGPL wederom op te pakken:

Happy New School Year!

De zomerzon is vertrokken en heeft ruimte gemaakt voor kou en regen. De zomer is meteorologisch gezien allang voorbij. Het wordt dus weer tijd voor een regenjas en een dikke trui. Deze verandering, van zomer naar herfst, vindt ieder jaar plaats. Ondanks dat het een terugkerend fenomeen is, wordt er veel over gepraat. Het klassieke onderwerp wordt niet alleen gebruikt om een praatje te beginnen met de caissière, ook de beste nieuwslezers van het land wijden meerdere nieuwsartikelen aan deze terugkerende gebeurtenis.

Dit jaar, toen de zomerzon langzaam plaatsmaakte voor regenbuien, had ik het echter te druk om mezelf bezig te houden met deze spectaculaire verandering. Vanaf begin augustus was ik namelijk al hard aan het werk op de universiteit. Ik was niet aan het studeren voor tentamens en ook schreef ik geen papers. Ik was druk met de voorbereidingen voor een grote verandering die plaats zou gaan vinden op dinsdag 11 september. Op die dinsdagavond nam het 97e bestuur het stokje over van het XIXe lustrumbestuur. Op dat moment had ik samen met vijf andere bestuursleden een jaarlang  ontzettend hard gewerkt. Het doel was om er wederom een top V.U.G.S.-jaar van te maken en het resultaat mocht er wezen! Op die dinsdagavond veranderde ik, net als mijn andere vijf bestuursgenoten, door middel van slechts één hamerslag van bestuurslid naar student.

Op woensdag 12 september begon dus weer het normale leven als student. Zoals al mijn medestudenten pakte ik mijn rugzak en vertrok op de fiets richting de Uithof. In gedachten verzonken maak ik mezelf wijs dat er in één jaar afwezigheid vast niet veel veranderd kon zijn. Ik kreeg helaas geen gelijk. De universiteit was wel degelijk veranderd! Niet elke verandering was even groots of bijzonder, maar toch leek het de eerste middag net alsof ik een nieuwe school had gekozen. Er zijn een aantal veranderingen en zaken die mij opvielen en verbaasde tijdens mijn eerste dag als vierdejaars SGPL’er.

De Uithof heet sinds kort officieel Utrecht Science Park (USP). Op zich een hele logische keuze. De universiteit ontvangt steeds meer internationale studenten en daarnaast is het beleid van de universiteit gericht op internationalisering. Toch zal ik ‘de Uithof’ missen. ‘De Uithof’ deed me namelijk  altijd denken aan een klein dorp, alsof je even niet meer in Utrecht was.

Daarnaast mis ik de docenten. De docenten zijn sinds dit collegejaar officieel verhuisd van het ‘van Unnikgebouw’ naar het gloednieuwe ‘Vening Meineszgebouw’. Als bestuurslid was het nog enigszins makkelijk om dit nieuwe gebouw met toegangspoortjes binnen te komen. Als student lijkt dit haast een onmogelijke opgave. Even snel binnenlopen bij de studieadviseur is helaas niet meer mogelijk.

Ook zijn sinds dit collegejaar een groot deel van alle computers verdwenen. De universiteit stimuleert namelijk het meenemen van eigen ‘devices’. De eerstejaarsstudenten kregen dit jaar zelfs een introductiepracticum, om er op die manier voor te zorgen dat alles goed zou werken. Vanaf 12 september sjouw ik dus iedere dag mijn vijf jaar oude en nogal zware laptop mee naar de universiteit.

Mijn eerste dag bestond uit een hoorcollege en zelfstudie. Het laatste wat mij opviel en ik graag met jullie wil delen is het feit dat er geen kapstokken aanwezig zijn in de universiteit. Tijdens mijn hoorcollege wist ik daarom ook niet waar ik mijn jas kon laten. Een jaar lang hing mijn jas namelijk in de vertrouwde werkkamer van V.U.G.S. Die gelegen is naast de warme en vertrouwde V.U.G.S.-kamer. Aan het einde van die woensdagmiddag realiseerde ik me dat niet alleen de universiteit, maar ook ik was veranderd.  Het werd tijd om mijn ‘V.U.G.S-bril’ af te zetten en terug te keren naar mijn oude en net zo vertrouwde ‘geografische bril’. Het is namelijk weer tijd om studiepunten te gaan halen. Daarom wens ik al mijn medestudenten een Happy New School Year!

 

Anne Gloudemans