Was je van plan om in de toekomst het mooie Utrecht te verlaten en te verkassen naar Amsterdam? Dan ben je niet de enige; bij een open huizen dag stonden maar liefst 50 mensen in de rij om een huis in de Sarphatistraat te bezichtigen. Dit kwam doordat het driekamerappartement van 70 vierkante meter te huur was voor €1000 per maand, waardoor dit een van de weinige betaalbare woningen in Amsterdam is. Dit voorbeeld geeft goed weer hoe serieus het huizenmarkt probleem in Amsterdam is: er is te veel vraag maar te weinig aanbod.

Amsterdam kent al jaren een huizentekort: de inkomenseisen zijn hoog, het huuraanbod klein en er is weinig sprake van roulering van huisbezetters. Dit maakt wonen in Amsterdam, en met name als student, bijna onmogelijk. Amsterdam is hierdoor inmiddels opgeklommen naar de vijfde plek op de ranglijst van wereldsteden met een grote kans op instorten van de huizenmarkt. De oorzaak hiervoor is dat de prijzen harder stijgen dan de inkomens. Huisprijzen in Amsterdam zijn sinds 2013 namelijk met maar liefst 60% gestegen. Als je een appartement van 60 vierkante meter in het centrum van Amsterdam wilt kunnen betalen, moet je met een gemiddeld salaris tien jaar in de dienstensector hebben gewerkt.

Hoe gaat Amsterdam om met dit probleem? De oplossing wordt gevonden in het bouwen van nieuwe woningen. In 2017 heeft Amsterdam 7264 woningen in aanbouw genomen. De nieuwe woningen zullen gebouwd worden in de Houthavens, Zeeburgereiland, Zuidoost en langs de IJ-oevers. Normaliter ligt de doelstelling bij vijfduizend woningen per jaar. Het verschil in aantallen laat de drastische maatregelen die Amsterdam neemt duidelijk zien. Positief aan deze ontwikkeling is dat een derde van deze nieuwbouw sociale huur is en ook de middeldure huur een impuls krijgt. Hierdoor kunnen ook de minder welvarende mensen zich een huis in Amsterdam veroorloven. Echter is er ook een groot nadeel aan deze plannen. De bouwsector kampt met personeels-en materiaaltekort. Sommige projecten gaan hierdoor niet van start, doordat er of geen aannemer gevonden kon worden of er een tekort aan materiaal was. Theo Scholte van Bouwend Nederland heeft onlangs bevestigd dat dit tekort aan geschikt personeel een “issue is bij grote opgaven, zoals in Amsterdam”. Een oorzaak van de personeelstekorten kan gevonden worden in de vergrijzing en de lagere instroom in bouwopleidingen.

Alsof het niet nog slechter kon voor Amsterdam neemt ook de populariteit van Airbnb in Amsterdam steeds verder toe. Dit heeft als gevolg dat de beschikbaarheid van appartementen in de huurmarkt nog verder daalt doordat de appartementen gebruikt worden voor toeristische doeleinden. Bovendien zorgt Airbnb voor het opdrijven van de huizenprijzen en voor overlast. Vanuit de Tweede Kamer wordt nu geopperd om dit probleem aan te pakken met boetes.

De toekomst ziet er dus somber uit. Alleen mensen met het hoogste inkomen zullen zich een huis kunnen veroorloven in het centrum van Amsterdam. Wij als studenten zullen ons maar moeten blijven vestigen in Utrecht en omstreken.

 

Annelot van Mourik