Als je dacht dat studenten van een biertje houden, dan heb je daar zeker gelijk in. De drankcultuur onder de studenten zit er goed in, en dat merk je ook zeker hier in Utrecht. Uit cijfers van het Trimbos Instituut blijkt dat ruim 90% van de studenten wel eens drinkt, en 55% daarvan is een zware drinker. Een zware drinker wordt hierbij gedefinieerd als een man die eens per week meer dan 6 glazen alcohol drinkt (voor vrouwen 4 glazen). Ja ik schrok hier zelf ook van. Dat hebben we er allemaal op een Poema-avondje voor middernacht al uit.

Of je nou deze definitie met een korreltje zout neemt of niet, het neemt niet af van het feit dat studenten (te)veel drinken. Uit een ander onderzoek van Trimbos blijkt dat er op het WO ongeveer door de helft zoveel meer wordt gedronken, en de hoeveelheid die wordt gedronken is bijna drie keer zoveel als bij de scholieren van het MBO en HBO. Dit is iets dat mij best opviel, omdat ik zelf had gedacht dat het niet uitmaakt of je nou MBO, HBO of uni doet, uitgaan doe je toch wel. Het is dus oprecht iets dat meer met de levensstijl van een student te maken heeft, dan het feit dat je op kamers woont en je uit kan gaan wanneer je unirooster (en bankrekening) dat toelaat.

Wat dan wel weer opvalt is dat de studenten veel minder roken dan de mensen van het HBO en het MBO. Waar de universiteitsstudenten uitblinken in het drinken van bier, doen de MBO’ers dit in blowen. Het ligt er dus aan wat de mensen om je heen doen. Naast blowen (wat in mijn optiek nog minder onder drugsgebruik valt dan drinken) zijn er meer opvallende cijfers te vinden over de verschillende soorten verdovende middelen die adolescenten gebruiken. Zo is GHB blijkbaar vooral een ding onder HBO’ers, en zijn de universiteitsstudenten meer van de XTC.

Alle andere drugs achterwege, vraag ik me toch af hoe het zit met de biercultuur onder de studenten. Groepsdruk daargelaten (je kan me vertellen wat je wil, maar wanneer jij je huisgenootje een kleine speler noemt omdat hij weigert voor de 4e keer die avond een rietbak te trekken dan is dat helaas inderdaad groepsdruk.) durf ik niet met zekerheid te zeggen dat het komt door bijvoorbeeld de studieverenigingen waar menig student lid van is en waar het bier rijkelijk vloeit, of dat het het stigma is dat op studeren ligt en mensen daar maar naartoe proberen te leven. Wat ik je wel mee wil geven is dat, wanneer je oprecht drie keer per week uitgaat en de volgende dag brak op de uni verschijnt (of niet), er oprecht andere manieren zijn om een leuk avondje te hebben met je vrienden. Geloof me; je lever is er blij mee en je bankrekening ook.

 

Mocht je het interessant vinden, hier kan je meer lezen over alcohol- en drugsgebruik onder studenten:

https://assets.trimbos.nl/docs/f5a4716f-a658-4a45-81ff-ac1682139a4e.pdf