Aankomend weekend staat een van de meest aansprekende wedstrijd ter wereld op het programma (althans, volgens sommigen, waaronder ikzelf). The Old Firm, ofwel Celtic-Rangers, is het gevecht tussen de beide Schotse clubs uit Glasgow. Maar naast een vaak spectaculaire wedstrijd met overtredingen waar je bang van wordt, speelt er nog veel meer dan alleen voetbal.

Eerst even wat context over de beide clubs. Rangers FC is de huidige naam van de vroegere Glasgow Rangers, die door een faillissement de naam hebben moeten wijzigen (waardoor sommige Celtic fans dit Rangers niet ‘echt’ vinden). De originele club werd opgericht in 1872(!) en was daarmee een van de oprichters van de Schotse voetbalcompetitie. Sindsdien was zij een van de grote clubs, waarbij zij 54x kampioen van Schotland werd en meerdere Europese successen behaalde. Die 54 landstitels zorgen er ook voor dat Rangers het team is met de meeste landstitels ter wereld. De supporters van Rangers zijn vooral protestanten en ook vaak Unionisten (ofwel: pro-Verenigd Koninkrijk). Bij Celtic daarentegen zijn de meeste supporters van katholieke komaf en voelen zich meer verbonden met Ierland. In 1888 werd de club ook opgericht door een Ierse katholieke priester die geld wilde verzamelen voor de arme Ierse gemeenschap in Glasgow. Ook de naam Celtic en het logo (de Ierse klaver) verwijzen natuurlijk naar de Keltische origine van de club. Celtic werd ook maarliefst 49x landskampioen, dus veel ontlopen de beide clubs elkaar niet meer.

‘Ibrox Stadium’ in het westen van Glasgow, de thuisbasis van Rangers (J. Geurink)

De religieuze en ideologische tegenstellingen zorgden al snel voor problemen tussen de clubs. De supporters van Rangers keken neer op de katholieke Ierse immigranten van Celtic, waarbij ook jaloezie kwam kijken ten aanzien van het succes van die club. Dit zorgde ervoor dat de tegenstellingen tussen protestanten en katholieken altijd benadrukt werden, en zelfs dat Rangers in een lange periode absoluut geen katholieke spelers aantrok. Tot op de dag van vandaag wonen de katholieken en protestanten in verschillende wijken van de stad, waar het niet echt prettig verblijven is voor een aanhanger van het andere geloof (en dus ook de andere club). Tijdens de dagen van de ‘Old Firms’ kwam deze agressie tot uiting, met vaak bloedige taferelen tot gevolg. Het ziekenhuis draaide overuren en ook dodelijke slachtoffers bleven niet uit.

‘Celtic Park’, ook wel Paradise genoemd, het stadion van Celtic in het oosten van Glasgow (J. Geurink)

Spreekkoren en agressie speelden dus al langer, maar ten tijde van de ‘Troubles’ in Noord-Ierland (waar Yannick pas nog over schreef in dit artikel) werd deze strijd ook uitgevochten in Glasgow. Een deel van de Celtic supporters steunde openlijk de IRA met symbolen en spreekkoren in het stadion. De supporters van Rangers lieten daar tegenin juist hun steun voor het Verenigd Koninkrijk zien, door bijvoorbeeld de ‘Union Jack’ en de ‘Ulster Banner’ (ofwel, de rode hand die nog altijd op de vlag van Noord-Ierland te vinden is). Dit kwam uiteraard de stemming in de stad niet ten goede, waardoor de Troubles dus ook hun doorwerking hadden in Glasgow.

De laatste jaren wordt er door alle partijen aan gewerkt om deze problemen te tackelen. Beide clubs, de Schotse voetbalbond (SPFL) en de stad Glasgow proberen met allerlei acties, initiatieven en straffen de schade in de toekomst te beperken. Maar nog altijd komt de haat naar voren tijdens en rond de wedstrijden in de vorm van gevechten en
discriminerende spreekkoren en symbolen. Wie weet dat het ooit in de toekomst goedkomt, maar vooroordelen tussen (religieuze) groepen zijn moeilijk om in het geheel te laten verdwijnen. Eeuwig zonde; twee van zulke karakteristieke clubs zouden toch zonder moeten kunnen…

Voor de achtergrondinformatie bij dit artikel is wikipedia.org gebruikt
De afbeeldingen bij de titel zijn gemaakt door de auteur