No acces card needed #11

Over iets meer dan een maand is het alweer zo ver: het enige echte V.U.G.S. Symposium met dit jaar als onderwerp Catalonië! Door dit onderwerp willen wij jullie meenemen achter de schermen van een regio als Catalonië dat zich onafhankelijk wil verklaren. Wie beslist eigenlijk wanneer een regio onafhankelijk mag worden, wat is er nodig voordat onafhankelijkheid uitgeroepen mag worden en in welke vorm mag dit nieuwe land dan bestaan? Wij hopen natuurlijk dat deze vragen tijdens het symposium worden beantwoord, maar om jullie alvast een voorproefje te geven is hier alvast een korte samenvatting van de strijd van Catalonië.

De eerste vraag die wij onszelf stelde na het kiezen van dit onderwerp was: wat is separatisme nou precies? Separatisme is het eisen van soevereine onafhankelijkheid van een gebied of regio van een grotere bestuurlijke regio als Spanje in dit geval. Er zijn verschillende manieren om deze eis kracht bij te zetten en om de stem van het volk duidelijk te laten spreken. Zo kan er zoals men in Catalonië heeft gedaan een referendum worden gehouden of kan er gedemonstreerd worden. De grootte van de beweging en de intensiteit van de separatistische strijd worden echter bepaald door de eisen van de separatisten. Soms wil een gebied alleen meer autonomie, wat mogelijk al kan worden geregeld door een demonstratie op te zetten. Wil een gebied zich echter compleet afscheiden van een ander land, dan moeten er meer maatregelen worden getroffen, zoals een referendum of zelfs gewelddadige acties.

Nu wij doorhadden waarom een gebied onafhankelijk en autonoom wilde worden, was het tijd om het vergrootglas op Catalonië te leggen. We wilden precies achterhalen waarom de Catalanen zo gedreven waren in hun strijd voor separatisme en de 2 grootste factoren die meespelen zijn identiteit en welvaart. De Catalanen voelen zich niet eerlijk behandeld door de Spaanse regering als het aankomt op de verdeling van welvaart. Ondanks dat Catalonië zowat 1/5e van de Spaanse economie omvat, wordt slechts 11% terug geïnvesteerd in de regio.  Daarnaast voelde zij een aantasting van hun identiteit, mede doordat ze sinds 2006 niet meer als natie binnen Spanje worden herkend in de Spaanse constitutie. Vanaf het moment dat Charles Puidgemont aan de macht kwam in Catalonië werd er steeds meer gekeken naar het uitroepen van de onafhankelijkheid en in 2017 werd een illegaal referendum georganiseerd, waarvan wij allemaal de uitslagen en de navolg hebben meegekregen.

Wat het zo moeilijk maakte voor Catalonië waren zowel de Spaanse staat als de Europese Unie die beiden regels hebben die de afscheiding van de regio niet toelaten. Zo staat er in de constitutie van Spanje dat het land is gevormd door ‘alle Spanjaarden’ waaronder dus ook de Catalanen. Hierdoor zou er worden gebroken met een basisregel van het bestaan van Spanje, wat mogelijk grote gevolgen voor het land zou hebben. Daarnaast wil Spanje natuurlijk niet zijn economische motor verliezen, zeker niet zo kort na de economische crisis die net overwonnen leek te zijn.

Ook de EU had het een en ander te zeggen tegen de Catalanen. Zo zou het land niet direct worden toegelaten tot de EU, ondanks dat de regio daar nu wel deel van uit maakt. Het land zou worden behandeld als een zogenoemd derderangs land en zou net als alle andere derderangs landen lidmaatschap van de EU moeten aanvragen. Daarnaast was Catalonië het niet eens met de ontwikkelingshulp die de EU aan achterstandsregio verschafte. Zo blijkt dat Griekenland, Portugal en Spanje de top 3 uitmaken van landen die ontwikkelingsgeld ontvangen om de verschillen tussen hun regio’s te verminderen. Als we dan inzoomen op waar in Spanje dit geld dan is geïnvesteerd, zien we dat er nauwelijks iets van dit geld is terug te vinden in de Catalaanse regio.

Er zijn dus genoeg redenen voor de Catalanen om te vechten voor hun eigen grondgebied en hun eigen volk, maar wij kunnen dit natuurlijk niet zo goed uitleggen als mensen die in deze strijd verwikkeld zijn. Kom daarom allemaal op 30 April naar theater de Berenkuil om al je vragen omtrent dit onderwerp te kunnen stellen en beantwoord te krijgen!

Allemaal komen dus!

De Symposium Commisie.