China groeit snel, en niet alleen op economisch gebied. Ook qua technologie groeit China verrassend snel. Zo is contant geld in de meer stedelijke gebieden van China nauwelijks te vinden, iedereen betaalt met zijn telefoon. Zelfs bedelaars hebben bordjes met een QR-code erop, zodat mensen zo geld kunnen geven. Dit klinkt natuurlijk onschuldig en handig, maar andere technologieën die in China gebruikt worden zijn een stuk minder onschuldig.

Je hebt het vast al gehoord over de miljoenen camera’s met gezichtsherkenning die overal in de Chinese steden hangen. Hiermee worden mensen met slecht gedrag herkend en opgeslagen in een database. Kleine dingen als door rood lopen en afval niet weggooien in een prullenbak worden dus ook direct gekoppeld aan jou als persoon. De gezichtsherkenning is zo accuraat, dat mensen herkend kunnen worden met 99,8% nauwkeurigheid.

De implementatie van deze gezichtsherkenning is gedaan omdat China bezig is met het opzetten van een “social credit system”. Dit houdt in dat mensen punten krijgen of verliezen voor bepaald gedrag. Het door rood lopen zorgt voor een verlies van punten, terwijl goed gedrag, zoals goede cijfers halen op je universiteit enzovoorts, juist zorgen voor een toename van je punten. Het enge is dat wanneer jij te weinig punten hebt, de overheid kan voorkomen dat jij bepaalde dingen krijgt/kan doen. Een bekend voorbeeld is het niet meer mogen gebruik maken van binnenlandse vluchten, of 1e klas treinkaartjes. Maar het kan nog erger, zo kunnen scholen je kinderen weigeren, en kunnen bepaalde banen je ontzegd worden. Je kan ook bekend komen staan als een slechte inwoner, waarbij je naam op een zwarte lijst komt te staan, zodat iedereen weet wie je bent en wat je slecht doet. Ze kunnen zelfs je huisdier bij je weghalen, als je deze bijvoorbeeld te veel laat loslopen of zijn poep niet opruimt.

Hoewel dit voor mijzelf klinkt als een nogal enge toekomst, vinden toch een hoop Chinezen het systeem prima. Ze zeggen zich nu veiliger te voelen dan ooit, en genieten ook van de voordelen die goede inwoners krijgen. Zo krijgen de goede inwoners grotere kansen op dating sites (vooral voor mannen van belang, aangezien er nog steeds een overschot aan mannen is door de één-kindspolitiek, wat een vrouw vinden extra moeilijk maakt), genieten van korting op hun energierekening en krijgen hogere renten bij banken.

Zelf ben ik nog wel aardig gesteld op privacy, niet zo zeer omdat ik veel te verbergen heb, maar het idee dat je constant in de gaten wordt gehouden is niet echt een fijn gevoel. Ik snap echter wel dat sommige Chinezen zich veiliger voelen. Immers is het zo, als je niks fout doet, profiteer je eigenlijk alleen maar van het systeem. Het is dus eigenlijk zo dat als iedereen zich gewoon gedraagt zoals het hoort, er helemaal niks aan de hand is. Maar ja, als alleen door rood lopen al minpunten veroorzaakt, dan ben ik in ieder geval blij dat ik niet in China woon, anders had ik al een goed aantal minpunten verkregen.