Lieve lezers, inmiddels zijn enkele V.U.G.S studenten al een paar dagen op reis met de BUITEX. Wij vroegen ons af wat onze medestudieverenigingen aan de faculteit geowetenschappen doen met hun buitenlandse reizen. Daarom publiceren we deze week enkele verhalen van waar ze geweest zijn, of wat de plannen voor het komende jaar zijn. Vandaag op het menu: U.A.V op reis, veel leesplezier!

Beste leden van VUGS,

Nu uw bestuur op vakantie is, heeft het blog een nieuwe inhoud nodig. Het bestuur heeft aan andere verenigingen gevraagd of zij wat frisse input konden leveren, zodat u niet telkens wordt verveeld met dezelfde verhalen. Zodoende vertel ik u graag hoe de buitenlandreis van de U.A.V., ofwel de Buitenlandse Aardwetenschappelijke eXcursie (BAX), wordt vormgegeven. Kort samengevat is de editie van dit jaar hetzelfde als uw BuiteX, maar dan langer, verder, vetter (en duurder).

Om aan de reislust van de globetrottende Aardwetenschappers te voldoen, reist de U.A.V. jaarlijks af naar een exotische bestemming, vaak enkele duizenden kilometers van onze Domstad vandaan. Op deze bestemming worden de ogen gestreeld en de bergschoenzolen verweerd door de magnifieke en geologisch interessante bergketens die zich in het bestemmingsgebied bevinden. Met een groep van 20 tot 30 man worden de nodige meters afgelegd over een periode van gemiddeld drie weken. Horizontale meters in de orde van grootte van honderden kilometers, verticale meters in de orde van grootte van enkele kilometers en drankmeters in de orde van grootte van 7,4‰. Onderweg bevat het reisprogramma een gebalanceerde variëteit van culturele activiteiten, stedenbezoekjes, meerdaagse hikes, uitgaan en activiteiten als duiken, raften, surfen, sandboarden, via ferrata’s etc.

Na de succesvolle edities van afgelopen jaren naar India, Thailand, IJsland, Georgië, Marokko en Kirgizië gaat de BAX dit jaar niet één, maar drie landen bezoeken in de vorm van een roadtrip van 1500 kilometer door Albanië, Kosovo en Macedonië. Onderweg zullen we onder andere over het Koman meer varen, door de Matka kloof kanoën, duiken in het Ohrid meer, raften over de Vjosa en flaneren over de Albanese Riviera. Deze rondreis wordt gefaciliteerd door gehuurde 9-persoonsbusjes, waarin wij per twee dagen ongeveer een halve dag rijden. De overnachtingen vinden grotendeels plaats in hostels of lokale accommodaties zoals jeugdherbergen. Afhankelijk van de bestemming is een aantal overnachtingen in een tent, yurt of tipi ook niet ongebruikelijk.

Een grote factor bij de invulling van de reis is het zogenaamde Aardwetenschappersvirus. Mocht u hier nog nooit van gehoord hebben; het Aardwetenschappersvirus is een zeer besmettelijk virus, waar alle eerstejaars op een gegeven moment mee besmet raken. Symptomen hiervan zijn: het niet kunnen onderdrukken van nieuwsgierigheid bij het waarnemen van een steen, het kijken met een figuurlijke Aardwetenschappelijke bril, waarbij men Aardse processen ziet waar anderen slechts ‘zien’, en wellicht de belangrijkste: het niet op vakantie kunnen gaan zonder geïnteresseerd te zijn in de geologische en geografische setting van het bestemmingsgebied. De enige kuur voor dit virus is dan ook het voorzien van voldoende informatie betreffende de geologie en geografie van het gebied. Alle deelnemers ontvangen bij aanvang van de reis daarom een excursiegids, met daarin onder andere het reisplan en gedetailleerde informatie over het gebied.

Naast onze interesse voor de Aardse natuur, komt er ook een gezonde dosis cultuur aan bod. Zo wordt er zoveel mogelijk genoten van lokale gerechten, specialiteiten en (alcoholische) drankjes. Bezoekjes aan musea en bezienswaardigheden kunnen natuurlijk niet ontbreken. Daarnaast wordt de vorm van transport bepaald door de beschikbare middelen. Deze kunnen variëren van 9-persoonsbusjes en marshrutkas tot paarden en bergschoenen. Ook de alcoholische kilometers (lees: promillages) worden afgelegd met lokale gedestilleerde en gebrouwde middelen, zoals Kirgizische vodka, raki, Brennivín, Chacha en lokale bieren en wijnen. Uiteraard gaat er ook altijd een fles van onze pastelgroene verenigingsdrank mee: veldbitter. Deze is echter vaak na het inluiden van de BAX met het Lied der Aardsche Helden al snel op.