In deze rubriek genaamd No Access Card Needed (Voorheen Van Unnik Praat) krijgen we een kijkje in de keuken bij SGPL. Docenten, studenten, stagiaires of andere SGPL insiders komen aan het woord in deze rubriek.  De afgelopen weken hebben we veel geleerd over de reizen die de studieverenigingen maken dit jaar. Nu is EGEA aan de beurt met een mooi artikel over hun uitwisselingen en avonturen. Meer lezen? klik dan snel op de link!

Altijd al een kijkje willen nemen in het leven van andere geografie studenten in Europa? Kom dan eens langs bij ons, EGEA Utrecht! Sommige van jullie zullen ons kennen, andere zullen geen flauw benul hebben wie wij zijn. EGEA Utrecht* staat voor “European Geographers Association Utrecht” en is onderdeel van een groot Europees netwerk met 93 entiteiten. Ongeveer 3 tot 4 keer per jaar hebben wij een uitwisseling met entiteiten naar keuze. Dit academisch jaar hebben wij uitwisselingen met Moskou, Turku (stad in Finland), Bordeaux & Wenen. Stuk voor stuk super gave reizen!

Bij een uitwisseling gaat een klein groepje Nederlandse studenten (je hoeft niet per sé actief te zijn bij EGEA!) een paar dagen naar een andere EGEA entiteit. Soms gaan we met het vliegtuig, maar wanneer mogelijk gewoon met de trein of bus. Je slaapt bij een student thuis, bezoekt hun universiteit en zal op pad gaan met EGEA-leden uit die stad. Je regelt alles zelf met de andere entiteit, dus je kan zelf kiezen wat je gaat doen als je daar bent. Als je veel wilt feesten kan dat, maar als je liever op je gemakje de stad wil leren kennen kan dat net zo goed.

Omdat je echt veel omgaat met de studenten zelf, maak je dingen mee die je als normale toerist nooit zou meemaken. Zo konden we omdat een student ons begeleidde en ons had aangemeld een paar weken van te voren, een geografie museum bekijken op de bovenste verdiepingen van de Moscow State University (lees: met paspoort, bagagecontrole en metaaldetectie poortjes naar binnen mogen). Andere voorbeelden: het meemaken van een seats party in Finland, de Finse versie van een biercantus; ijszwemmen en naar een lokale sauna op een eilandje voor de Finse kust; Russische kaartspelletjes leren.

De andere entiteit komt dan natuurlijk ook naar Utrecht en zijn de rollen omgedraaid. Iemand zal bij jou thuis slapen en dan is het aan ons om ze het mooie Utrecht te laten zien! Dan beklimmen we bijvoorbeeld de Dom, brengen we een bezoekje aan de culture boat, fietsen we (langzaam) door Utrecht, bezoeken we de verenigingskamer en natuurlijk niet te vergeten: het dagje Amsterdam.

Lijkt het jou nou leuk om een keer mee te doen aan zo’n uitwisseling (exchange), kom dan eens langs onze kamer of stuur een mailtje aan egea@uu.nl!  

Veel liefs,

Het 31e bestuur van EGEA Utrecht.