Parachutisten en doedelzakken: de herdenking van Market Garden

Waarschijnlijk heb je het niet gemist, afgelopen zaterdag was de herdenking van operatie Market Garden, onder meer op de Ginkelse Heide in Ede. Voor zover ik mij kan heugen, was er nog nooit zoveel aandacht voor dit evenement, niet ver van mijn woonplaats. Bij ons in de buurt was het altijd een groot evenement, maar nu was er veel extra aandacht doordat het 75 jaar geleden is dat deze operatie heeft plaatsgevonden. Een bijzondere aangelegenheid, die de NOS deed besluiten om het live uit te zenden en prinses Beatrix en prins Charles om langs te komen, net als zo’n 100.000 bezoekers die dit mee wilden maken. Het was zelfs zo druk dat auto’s en fietsers al ruim voor de heide in de file kwamen te staan.

Het bijzondere verhaal van de operatie zal de meeste mensen bekend zijn. De operatie Market Garden had als doel het veroveren van de bruggen over de Waal en de Rijn om op die manier de fysieke barrières van deze rivieren te overwinnen. Daarna kon ook het noordelijk deel van het land bevrijd worden; althans, dat was het idee. Onderdeel van de operatie was de luchtlanding op de Ginkelse Heide. Een groot aantal parachutisten werd gedropt boven de heide, om op die manier de bezetters te verassen. Deze operatie wordt dus herdacht door elk jaar weer een troep parachutisten boven de heide te laten springen. De operatie als geheel had niet het gewenste resultaat: de brug bij Arnhem bleek ‘een brug te ver’ en er vielen veel slachtoffers. De slag om Arnhem duurde daarna nog een aantal dagen voort, met grote gevolgen voor de hele omgeving.    

Wat ik zelf bijzonder vind aan deze herdenking is de tastbaarheid: door de parachutisten die springen en de aanwezigheid van veteranen leeft de herdenking, meer dan wanneer er alleen een monument zou staan. Mocht je de kans hebben om een keer te gaan kan ik dat alleen maar aanraden. Als kind ben ik er ook geweest en toen al vond ik het een indrukwekkend schouwspel. Zelf kon ik dit jaar er niet bij zijn (de Kelderklasse is ook weer begonnen), maar ’s avonds ben ik wel bij de airbornewedstrijd geweest van Vitesse. Onder een luid doedelzakorkest en applaus worden de veteranen welkom geheten en bedankt voor hun diensten. Ook een mooie traditie die zeker in ere gehouden moet worden (en een van de weinige keren dat het Gelredome behoorlijk vol zit). Het voetbal was om te janken maar het bleef een mooie avond, ook door het prachtige spandoek van de supporters (zie de foto hieronder).