Thuishaven of trippen in het Rijks?

Laatst las ik een column in het NRC, waarin de schrijfster museumbezoek vergeleek met een kleine trip zonder drugs. Ik moest even slikken toen ik deze uitspraak las en was dan ook erg benieuwd naar haar redenering. Als je voor een kunstwerk staat, geef je je over aan een andere dimensie, de dimensie van de kunstenaar. Zonder het gebruik van pillen of andere verdovende middelen laat je je onderdompelen in een vreemde, onbekende wereld. Het is een schoonmaakbeurt aan de binnenkant van je hoofd; de schrijfster noemde het dan ook een therapeutische ervaring.

Persoonlijk vind ik de vergelijking met drugs wel wat overdreven, maar het heeft zeker iets rustgevends om op je vrije zondagmiddag even een museum in te stappen. Ik blijf niet lang en hoef zeker niet alles te zien, maar het is een fijne manier om even je hoofd leeg te maken. Om weer terug te komen op de vergelijking met een trip: festivals leven onder jongeren en studenten, Thuishaven is bijna altijd uitverkocht en veel studenten nemen dan wel eens een pilletje. Toch blijven veel studenten uit de buurt van een museum. Als ik door het Rijksmuseum loop, is het aantal ‘bejaarden’ een veelvoud van het aantal jongeren, terwijl musea jongeren echt wel wat te bieden hebben.

Nog geen twee weken geleden werd in Museum Catharijneconvent de tentoonstelling North & South geopend, waarin de relatie tussen kunstwerken uit Noorwegen en Catalonië wordt uitgelegd en verbeeld. Deze tentoonstelling is onwijs interessant en laat de Europese eenheid zien: al in de 12de eeuw waren er contacten tussen het hoge noorden en het diepe zuiden van Europa. Dat is een thema dat je gemakkelijk kunt doortrekken naar vandaag, denk aan de tegenstellingen tussen de noordelijke en zuidelijke landen nu, of het conflict tussen Spanje en Catalonië (deze bijzondere kunstwerken zijn bewaard gebleven in Catalonië). Jammer dat er bijna geen jongeren waren.

Waar wel veel jongeren aanwezig waren, was tijdens de museumnacht in Amsterdam. Duizenden mensen uit heel Nederland bezochten zaterdagavond 2 november musea verspreid over heel Amsterdam en er viel van alles te doen: van bierbrouwen in Artis Micropia tot het leren van bondage in NEMO. Het Scheepvaartmuseum was aan het eind van de avond zo vol dat er niemand meer bij kon en de hal van het Rijksmuseum was omgetoverd tot een (overvolle) dansvloer. Blijkbaar is het nodig om kunst te combineren met een feestje, want ik heb alleen maar jongeren gezien. Echt rustig werd je er niet van, maar een aantrekkelijke combinatie was het wel. Dus ik zou zeggen, probeer het eens, zo’n museum. Afgelopen weekend waren er in elk geval vele bezoekers aan het trippen in het Rijks, of dat nu door de kunst kwam of door een pilletje.

Foto: Stanislav Traykov