Van Muggenbeet tot Sexbierum: Gekke plaatsnamen en wat ze betekenen

Soms twijfel je of je het echt goed ziet als je op de kaart kijkt. Heet dit plaatsje echt Rectum? Nederland staat vol met plaatsen die gekke namen dragen. Neem bijvoorbeeld de Groningse plaatsen Takkebos en Numero Dertien. Of de plaatsen Raar en Roggel, die te vinden zijn in Limburg. Zoals de meeste plaatsnamen, seminararbeit schreiben lassen hebben ook gekke plaatsnamen meestal
een betekenis.

Hoewel plaatsen als Lekkerkerk of Nieuw-Lekkerland je misschien aan eten doen denken, heeft ‘Lekker’ niks met smaak te maken. Door het gebied waarin de twee plaatsen liggen stroomt de rivier de Lek. Dezelfde Lek geeft ook naam aan het dorp Lexmond.

Het Overijsselse Muggenbeet dankt zijn naam niet aan de vervelende beestjes die je jeuk bezorgen. De plaatsnaam komt voor het eerst voor in 1313 en werd geschreven als Mugghenbete. In deze tijd werd er in het gebied dat nu Overijssel is geen Oudnederlands, maar Oudsaksisch gesproken. Voor de definitie van de plaatsnaam moeten we dan ook naar het Oudsaksisch kijken bachelorarbeit schreiben lassen. Mücken Beecke betekent kleine beek. Het dorp Muggenbeet is vernoemd naar een kleine beek die door het dorp heen stroomt.

De betekenis van de plaatsnaam Numero Dertien is vrij simpel. Het gehucht ligt in de voormalige veenkoloniën van de provincie Groningen. In de veenkoloniën werden kanalen gegraven en wijken gesticht om zo turf te steken. De makkelijkste manier om aan te duiden welk dorp nou welke was, was om ze allemaal te nummeren. Het gehucht Numero Dertien is gelegen op een plek waar een wijk lag, de dertiende wijk.

De Limburgse band Rowwen Hèze, opgericht te America zingt dat het een kwestie van geluk is, voordat heel Holland Nederlands praat. Begin 20e eeuw sprak Hollander al Limburgs. Hollander is een buurtschap dat net als Numero Dertien vernoemd is naar een veenkolonie. Nu alleen niet een veenkolonie vernoemd naar een nummer van een wijk, maar een die vernoemd is naar de ontginners. De arbeiders kwamen oorspronkelijk uit Holland en zodoende is het buurtschap Hollander genoemd.

Het plaatsje Sexbierum telt 1.715 inwoners en is gelegen in Friesland. Geen groot dorp, maar veel mensen hebben wel van dit dorp gehoord door de gekke naam die het heeft. De verklaring van de plaatsnaam is minder spectaculair dan je misschien zou denken. De kerk in het dorp is gewijd aan paus Sixtus II en om de kerk staat een aantal huizen app entwickeln lassen. Huizen in het Oud-Fries zijn Bierum en vandaar de naam Sexbierum: huizen om de kerk van paus Sixtus II.

Een plaats die zijn naam ook aan een kerk te danken heeft is het Zuid-Hollandse Monster. In Monster stond een kerk die gewijd was aan Machutus. Mensen kwamen naar deze centrale parochiekerk wanneer zij leden aan epilepsie. In het Latijn noemt men een centrale parochie kerk ook wel een Monasterium, hetgeen dat later verbasterd is tot Monster.

Dit was maar een handjevol plaatsen met uitleg van hun naam, maar Nederland telt veel  gekke plaatsen met nog gekkere plaatsnamen. Kijk zelf eens op de kaart en kijk of je er een paar kan spotten. De betekenis is vaak niet wat je zou denken ghostwriting, maar desalniettemin vind ik het leuk om te weten wat ze betekenen