Ik ga op reis en neem mee: mijn paspoort. Essentieel voor de reizigers onder ons! Een paspoort bevat de belangrijkste persoonsgegevens en zonder kom je niet ver. Hoewel een paspoort veel zegt over een persoon zegt het ook veel over het land waar iemand vandaan komt. Verschillende kenmerken van een paspoort zijn typerend voor een bepaald soort land.

Het allereerste wat opvalt aan een paspoort is de kleur. Mijn paspoort, is net zoals de meesten van u, rood. De meeste Europese paspoorten zijn rood en dit heeft twee oorsprongen. Allereerst is rood de kleur van het communisme en (voormalig-)communistische landen in Midden- en Oost-Europa geven dan ook vaak een rood paspoort uit. Daarnaast zijn veel Europese paspoorten donkerrood, omdat de paspoorten van EU-inwoners deze kleur hebben. Vaak hebben inwoners van douane-unies dezelfde kleur paspoort. De landen die deel uitmaken van de Comunidad Andina, zoals Peru en Colombia geven ook dezelfde kleur paspoorten uit, namelijk rood.

Naast rode vinden we vooral blauwe paspoorten in de Nieuwe Wereld. Deze trend is waarschijnlijk gestart door de blauwe paspoorten van de Amerikanen en deze blauwe kleur heeft een Angelsaksische achtergrond. Ook de paspoorten van de Canadezen en Australiërs zijn blauw. Britse paspoorten waren ook blauw voordat het Verenigd Koninkrijk toetrad tot de EU en hoogstwaarschijnlijk worden zo ook weer blauw nadat de Brexit eindelijk een feit is.

Groen was de lievelingskleur van de islamitische profeet Mohammed. Inwoners van islamitische landen, zoals Marokko, Saoedi-Arabië en Indonesië zijn dan ook groen. Toch zijn er ook een aantal niet-islamitische landen die een groen paspoort uitgeven, waaronder Mexico en Zuid-Afrika. Hier zit geen symboliek achter. Ook achter zwarte paspoorten zit geen verdere betekenis.

Voorop het paspoort staat het woord paspoort met daarboven het land van uitgifte, in mijn geval Koninkrijk der Nederlanden en daar weer boven Europese Unie. Onder het woord paspoort staat het wapen van Nederland. Op de voorkant van je rode paspoort staat ook een klein tekentje dat iets wegheeft van een verzegelde envelop. Hier zit een betekenis achter. Het tekentje betekent dat het paspoort biometrisch is. Er zit een dunne chip in het paspoort met persoonlijke informatie daarop. Op deze chip staan onder andere twee vingerafdrukken. Deze chip is verwerkt in alle paspoorten van EU-inwoners en dankzij deze chip mag jij in de korte rij staan bij paspoortcheck op Schiphol.

Dus een paspoort bevat veel informatie over een persoon, maar het geeft ook veel weg over het land waar een persoon inwoner van is. De kleur van de omslag en de opdruk zeggen veel, dus in dit geval mag je het boekje wel op zijn kaft beoordelen.