Zwanger en op vakantie? Amerika kom je niet meer in!

Wellicht heb je het voorbij zien komen; een Japanse vrouw (25) werd verplicht om een zwangerschapstest te ondergaan voordat ze aan boord van een vliegtuig van de vliegmaatschappij Hong Kong Express werd toegelaten. Desondanks dat de vrouw in kwestie had aangegeven dat ze niet zwanger was moest ze een ‘fit to fly-test doen. Deze is volgens medewerkers van de maatschappij verplicht was voor vrouwen “waarvan de lichaamsgrootte of vorm lijkt op die van een zwangere vrouw.’’. Hoe kan het dat een situatie zoals deze zich voordoet? De vrouw was onderweg naar het Amerikaanse eiland Saipan, onderdeel van de Marianen-eilandengroep. Een populaire bestemming voor geboortetoerisme.


Wat is geboortetoerisme? Het houdt in dat niet-Amerikanen, en vooral Chinese en Russische burgers, naar de Verenigde Staten reizen om daar te bevalen. Op deze manier krijgen de pasgeboren kinderen namelijk een Amerikaanse nationaliteit. Dit is het zogeheten birthright citizenship wat is vastgelegd in de Amerikaanse Grondwet: een kind dat geboren wordt in de Verenigde Staten is namelijk automatisch Amerikaans staatsburger. De reden waarom moeders hun kind een Amerikaans paspoort willen geven, is zodat het voor hen gemakkelijker wordt om een Amerikaans visum te krijgen.

Er zijn zelfs reisbureaus, zoals Happy Baby USA, gespecialiseerd in dit soort reizen waarbij zwangere vrouwen voor tot wel 40 duizend euro een ‘pakketreis’ naar de Verenigde Staten kunnen boeken. De vrouwen krijgen van deze bureaus adviezen over hoe ze een toeristen- of zakenvisum moeten aanvragen. Daarnaast worden ze de laatste weken van hun zwangerschap opgevangen, begeleid bij de bevalling waarna ze vervolgens terugkeren naar eigen land. Het Amerikaanse paspoort wordt gezien als een zekerheid voor het kind.

Amerika erkent dit probleem en is daarom gekomen met strenge visumregels om geboortetoerisme in te perken. Het Witte Huis zegt namelijk dat dergelijke bevallingen een groot beroep doen op de Amerikaanse gezondheidszorg, ziekenhuizen raken overbelast. De woordvoerder van Trump, Stephanie Grisham, zegt daarom dat de nieuwe regels ‘ervoor zorgen dat geld van de Amerikaanse belastingbetalers niet wordt besteed om te betalen voor de kosten van geboortetoerisme.’. Daarnaast worden de kinderen gezien als een potentieel veiligheidsrisico aangezien het criminele activiteiten in de hand werkt in de staten waar de illegale bedrijven gevestigd zijn die zwangere vrouwen helpen. Trump ziet het recht op automatisch staatsburgerschap bovendien als een magneet voor illegale immigratie. Dit blijkt ook uit een verklaring van het Witte Huis waarin is gezegd dat de regels noodzakelijk zijn om de veiligheid en integriteit van het immigratiesysteem te verbeteren.

Welke maatregelen worden getroffen? Wanneer het vermoeden bestaat dat vrouwen alleen naar de VS komen voor de bevalling kan de visumaanvraag van de vrouw worden afgewezen. Een immigratiebeambte moet beoordelen of vrouwen het land worden toegelaten. Bovendien wordt gekeken of de vrouwen mogelijke medische kosten tijdens hun verblijf kunnen betalen. Wie om medische redenen behandeld moet worden in Amerika, en dit kan betalen, krijgt namelijk wel een visum. Daarnaast mogen zwangere vrouwen die kunnen aantonen dat ze voor een legitieme reden, zoals een familiebezoek, naar de Verenigde Staten komen wel reizen. De maatregel geldt niet voor vrouwen uit visumvrije landen, waaronder Nederland en 38 andere landen.