5G. Ziek snel of snel ziek?

Op de gemiddelde Facebook tijdlijn is het wel een paar keer voorbij gekomen: De grote gevaren die het nieuwste 5G telefoonnetwerk met zich mee zou brengen. Daarom besloot ik wat dieper in dit onderwerp te duiken: Wat is 5G eigenlijk? Wat zijn de voordelen? Maar vooral: is het echt zo schadelijk voor de gezondheid?

De term 5G duidt op het feit dat dit de vijfde generatie van het mobiele internetnetwerk betreft, en net als elke nieuwe generatie beloofd ook deze de grens van wat mogelijk is flink te verleggen. Waar de maximumsnelheid van 3g ongeveer 100 mb per seconde is, beloofd deze nieuwe variant ons snelheden tot maar liefst 5gb per seconde. De nieuwste film of het zwaarste GIS-bestand is met deze snelheden daarom binnen luttele seconden gedownload op je telefoon of laptop. Geen wonder dat grote telefoonmaatschappijen in Nederland vol op deze technologie aan het inzetten zijn. Volgens de planning beginnen ze in 2020 met het installeren van het netwerk in ons kleine kikkerlandje.

Deze voordelen hebben wel een hoge prijs, zo lijkt de conclusie van het internet te zijn. Zulke hoge snelheden kunnen niet gezond zijn voor mens en dier. Het betreft immers het gevaarlijke woord: straling. Vorig jaar hebben meerdere websites dan ook een mysterieuze spreeuwensterfte in Den Haag gelinkt aan het feit dat er op verschillende locaties in Nederland 5G-technologie wordt getest. Naast de vogels zouden de nieuwe 5G-masten ook effect gaan hebben op de algehele volksgezondheid van Nederland en de vruchtbaarheid van mannen.

Maar wat zegt de wetenschap eigenlijk over al de gezondheidsclaims
die op facebook voorbij komen? Pure onzin, zeggen experts. Er zijn in geen enkel onderzoek gezondheidsrisico’s gevonden bij blootstelling aan de wettelijk toegestane hoeveelheden straling van een 5G-netwerk. Dat heeft allemaal te maken met het type straling dat een 5G-netwerk gebruikt. Zo legt Eric van Rongen, voorzitter van de International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection, uit dat er een groot verschil tussen ioniserende straling en niet-ioniserende straling zit. Ioniserende-straling heeft de eigenschap dat het de chemische verbinding in bijvoorbeeld je DNA kan breken waardoor er blijvende schade kan worden aangebracht op microlevel in je lichaam. Hierdoor zouden mogelijk bepaalde ziektes als kanker kunnen ontstaan. Ioniserende-straling kan je bijvoorbeeld terugvinden in een MRI-scanner in het ziekenhuis. Gelukkig voor ons en de vogels van Nederland bestaat het aangekondigde 5G-netwerk uit niet-ioniserende-straling, zo benadrukt van Rongen

We lijken daarom met een gerust hart de 5G-masten te kunnen gaan installeren. Er blijft echter altijd onzekerheid bij zulke nieuwe technologieën, waarschuwen verschillende wetenschappers: “Wij kunnen natuurlijk niet in de toekomst kijken, de langetermijneffecten van blootstelling aan een 5G-netwerk is simpelweg nog niet bekend en daar kunnen we dus ook helaas geen garantie over geven”