Het Walhalla voor een funshopper?!

Bijna een jaar geleden (364 dagen geleden) schreef Yannick er ook al over: de gevolgen van een Outlet centrum. Ik heb voor dit artikel weliswaar dankbaar de titel van dat artikel gerecycled, maar ik wil het wel graag hebben over een ander Outlet centrum. Waar Yannick schreef over de Designer Outlet Roermond, kom ik uit de buurt van Zevenaar. Toen ik daar deze week voor het eerst in lange tijd weer kwam, zag ik de werkzaamheden rondom de toegangswegen tot het vierde mega winkelcentrum van Nederland.

De site van de Fashion Outlet geeft je met behulp van een filmpje vast een indruk hoe deze winkelstraat eruit moet gaan zien. Op de 15000
m² moeten tussen de 80 en 100 bedrijven komen. Daarnaast is 1400
m² gereserveerd voor restaurants en komt er ook een grote supermarkt: 1200 m². Net als de Outlet in Roermond ligt Zevenaar vlakbij de Duitse grens. Hierdoor is het binnen 90 minuten rijden bereikbaar voor 30 miljoen mensen. De ontwikkelaar verwacht dan ook zo’n miljoen bezoekers per jaar en honderden banen die beschikbaar komen. En niet alleen Duitse toeristen komen af op deze grote Outlet Centra. De afgelopen jaren is bijvoorbeeld het aantal toeristen uit China naar een van de centra in Nederland explosief gestegen. Naast Amsterdam en de Keukenhof trekken busladingen vol Chinese toeristen naar Roermond of Lelystad.

Een enorme toeristische trekpleister lijkt op het eerste oog een fijne toevoeging voor een regio. Gemeente Zevenaar zag de komst van het Outlet Centrum dan ook wel zitten, maar de provincie zag dat anders. Zo hebben die lang geprobeerd de komst tegen te houden. De provincie was bang voor de winkels in de binnenstad Arnhem en Nijmegen. En niet alleen de grote steden zouden nadelen ondervinden. Ook centra van onder andere Doetinchem, Duiven, Didam en Zevenaar zelf zouden het zwaar kunnen krijgen. Het bestemmingsplan van de gemeente moet nu eenmaal passen binnen de provinciale omgevingsvisie en de provincie probeerde dat via een procedure bij de Raad van State af te dwingen. Dit proces verloor de provincie echter en de komst van het ‘Fashion Outlet Centrum’ staat nu ook vast.

Ondertussen wordt de A12 verbreed tussen Duiven en knooppunt Oud-Dijk en wordt ook de A15 verlengd om aan te kunnen sluiten op de A12 bij Zevenaar. Het is momenteel (zonder de 1 miljoen bezoekers voor een Outlet Centrum) al erg druk in en rondom Zevenaar. Op deze manier wordt de (verwachte) drukte op de snelweg rond Zevenaar hopelijk opgelost. Er is echter op dit moment één eenbaans viaduct waarover alle bezoekers van het Outlet Centrum zouden moeten rijden. Onderzoek zou hebben uitgewezen dat dit ruim voldoende is. Na aandringen van onder andere het bedrijfsleven is toch besloten tot de bouw van een tweede viaduct (voor 2.7 miljoen!), al blijft benadrukt dat één ook voldoende zou zijn.

Wat de verschillende meningen over het Outlet Centrum ook zijn, op dit moment wordt in ieder geval de grond al bouwrijp gemaakt. Verschillende omliggende gemeentes hebben hun mening dan ook maar helemaal omgedraaid en zijn ondertussen ook aan het kijken naar mogelijkheden om juist te profiteren van de enorme toestroom van koopjesjagers. Ik ben erg benieuwd wat de teneur over een aantal jaar is: zal het dan gaan over de werkgelegenheid en aantrekkingskracht op toeristen? Of over dichtgeslibde wegen en leegstand in de binnenstad?