Wonderwoods: Verticaal bos in Utrecht

De gemeente Utrecht is druk bezig om gezond stedelijk leven te realiseren in de stad. Zo liggen er plannen voor de Cartesiusdriehoek en ook in het Stationsgebied wordt er hard gewerkt om deze ambitie te realiseren. In het Stationsgebied is de gemeente namelijk druk bezig met het ontwikkelen van een ‘Healthy Urban Quarter’. Afgelopen maand startte hier de bouw van een project dat ontzettend goed aansluit bij de ambitie van gezond stedelijk leven: Wonderwoods.

Wonderwoods bestaat uit twee woontorens die natuur terug moeten brengen in de stad, en zo als het ware een verticaal bos vormen. Er worden dan ook 360 bomen en ruim 9600 planten gebruikt aan zowel de binnenkant als de buitenkant van de torens. In de keuze daarvan is rekening gehouden met de lokale natuur: alle boom- en plantensoorten zijn afkomstig van de Utrechtse Heuvelrug. Bij een van de torens, die ‘extrovert’ wordt genoemd, reikt de natuur van binnen naar buiten. De andere toren, die ‘introvert’ genoemd wordt, is ingepakt in groen waardoor rust en natuurgeluiden de overhand hebben. De ‘introverte’ toren is ontworpen door Stefano Boeri. Je zou hem mogelijk kunnen kennen van een eerder ‘verticaal-bos-project’ uit 2014 in Milaan: ‘Bosco Verticale’. De torens in Utrecht hebben een vergelijkbaar ontwerp als de Milanese variant.


Bosco Verticale in Milaan (Marco Sala, WikimediaCommons, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bosco_verticale.jpg)

Natuur terugbrengen in de stad is niet het enige doel van de torens: ook duurzaamheid en welzijn spelen een grote rol. Zo wordt hittestress tegengegaan door groene daken en wordt regenwater opgevangen door bijvoorbeeld retentiekratten. Verder wordt er gebruik gemaakt van de beplanting die werkt als zowel natuurlijke zonwering, isolatie en luchtzuiveraar. De groene omgeving vermindert tevens stress en bevordert zowel de gezondheid als het geluksgevoel.

Naast een gezonde en gelukkige woonomgeving biedt Wonderwoods een interessante mix aan faciliteiten voor zowel bewoners als bezoekers. Zo wordt er een dakpark aangelegd en komen er sportruimtes en gezonde horecaconcepten. Aan cultuurliefhebbers is ook gedacht: het digitale en interactieve museum ‘Nowhere’ vestigt zich ook in het verticale bos. Utrecht heeft hiermee een primeur: het is de eerste ‘immersive digital art space’ van Europa.

Zo’n bouwproject klinkt uiteraard fantastisch, echter is de bouw van Wonderwoods niet geheel zonder kritiek. Slechts 60 van de 300 te huren appartementen vallen in de categorie van middenhuur, en sociale huur komt al helemaal niet voor. Dit is met name problematisch omdat er een groot tekort is aan sociale huurwoningen rondom het Stationsgebied. Bovendien kunnen starters die op zoek zijn naar een koopwoning ook lastig in Wonderwoods terecht. Het goedkoopste appartement bestaat uit één kamer en heeft een oppervlakte van zo’n 45 tot 55 vierkante meter: hier moet je een geruime drie ton voor neerleggen. Plannen om direct na je studie hier in te trekken kunnen dus voorlopig de ijskast in.  

De kritiek heeft er niet tot geleid dat er alsnog sociale huurwoningen in Wonderwoods terecht komen. Wel wordt er gekeken naar andere mogelijkheden voor sociale huur binnen het Stationsgebied. Intussen gaat de bouw van Wonderwoods gestaag verder. Eerder was de verwachting dat de bouw in 2022 gereed zal zijn, alleen wordt nu al 2023 of 2024 genoemd. Het is dus nog even afwachten voordat we dit bouwwerk in Utrecht kunnen bewonderen.

Afbeelding kop: A2Studio, https://a2studio.nl/