Age friendly cities: Kerstkaartjes voor ouderen

Heb jij het al gehoord? Oikos online organiseert een kerstkaartjes actie voor ouderen! In deze donkere winterperiode vinden wij het belangrijk om te laten weten dat we aan anderen denken. Dit is niet alleen nu belangrijk. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat de vraag hierna in de toekomst alleen maar zal toenemen!

Zoals je waarschijnlijk al weet is de wereld flink aan het vergrijzen. Het aantal 65+’ers is de afgelopen twintig jaar met 75% gestegen tot bijna 700 miljoen ouderen. Deze leeftijdscategorie stijgt ook het hardst waardoor het aandeel ouderen ook flink stijgt. Dit zorgt ervoor dat de druk op de ouderenzorg enorm aan het toenemen is. Naast deze demografische ontwikkeling zijn er nog een aantal factoren die grote invloed hebben op de ouderenzorg. Veranderingen in de maatschappij zoals het wereldwijd dalende geboortecijfer, de toenemende migratie van platteland naar stad (voornamelijk onder jongeren) en de stijgende arbeidsparticipatie van vrouwen zorgt ervoor dat de traditionele hulpverlening vanuit de familie steeds minder vaak voorkomt. Opa en oma kunnen niet meer in huis worden genomen door de kinderen. Het aantal kinderen dat de zorg op zich kan nemen is namelijk kleiner, ze zijn zelf druk aan het werk en wonen in een stad aan de andere kant van het land. Deze ontwikkelingen ontvouwen zich het snelst in ontwikkelingslanden.

Zonder zorg zullen opa en oma uiteindelijk genoodzaakt zijn om hun huisje te verlaten en te vertrekken naar een zorginstelling. Ook al is het natuurlijk fijn dat zij een plekje hebben, er is aangetoond dat de mentale gezondheid van ouderen vaak snel verslechtert als zij opeens in een compleet andere thuissituatie wonen. Daarom is het vaak het beste als ouderen (met hulp) zolang mogelijk in hun eigen huis blijven wonen, bijvoorbeeld met behulp van thuiszorg. Deze twee opties lijken goede oplossingen, alleen zijn de kosten hiervan (met name voor ontwikkelingslanden) torenhoog. Daarnaast lijkt het ook een beetje op dweilen met de kraan open. Kunnen we niet naast het zorgen voor ouderen er ook voor zorgen dat ouderen langer zelfstandig kunnen zijn?

Om dit doel te bewerkstelligen is er nu een nieuwe trend in het land van de geografie en de planning: age-friendly cities. Als we steden namelijk zo inrichten dat ouderen langer voor zichzelf kunnen zorgen, dan is er meer geld over voor het bieden van goede zorg en gaat de gezondheid van ouderen er ook op vooruit. Deze age-friendly cities kenmerken zich door binnenshuis aanpassingen te doen (gelijkvloers, veilige badkamer, noodknop etc.), maar vooral buitenshuis worden er veel aanpassingen gemaakt. Essentieel is vooral de toegankelijkheid, comfort en betrouwbaarheid van het openbaar vervoer. In een age-friendly city is het erg belangrijk dat op bijna iedere straathoek een overdekte bushalte zit waar vaak een bus stopt. Ook moeten voorzieningen op loopafstand beschikbaar zijn. Zo wordt het voor ouderen een stuk makkelijker om sociaal contact zelf op te zoeken. Dat contact wordt ook gefaciliteerd door op de arbeidsmarkt en in het onderwijs extra ruimte te maken voor ouderen. Zo kunnen zij zich ook op hoge leeftijd nog nuttig maken in de stijl van ‘een leven lang leren’. Hoewel er nog veel te behalen valt op het gebied van het leeftijdsvriendelijk maken van de stad, op het platteland is deze opgave nog veel groter. Openbaar vervoer is hier een stuk beperkter, ook zijn deze gebieden minder dichtbebouwd waardoor afstanden groter kunnen zijn. Daarnaast is daar ook minder werk en opleiding te vinden voor ouderen. Kortom, het leeftijdsbestendig maken van de ruimte wordt een grote uitdaging voor de toekomst.

Nog even terug naar de kerstkaartjes actie: Je kunt op de V.U.G.S.-kamer een kerstkaartje ophalen. Als je deze geschreven en wel weer inlevert voor de 18e, dan zorgen wij dat deze bezorgd wordt bij ouderen in verzorgingshuis Zuylenstede in Utrecht. Let wel op: het verzorgingstehuis heeft gevraagd om er niet iets op te schrijven in de trant van “ik vind het zo zielig voor u”. Houd het vooral lekker positief! Maak bijvoorbeeld een mooie tekening, gedichtje of puzzel of vertel wat voor leuks jij allemaal doet bij V.U.G.S. Veel schrijfplezier!

Kopfoto: Kgbo (Wikimedia Commons, 2015). Verkregen via: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Man_waiting_at_bus_stop_in_Brisbane.jpeg