Rent a Finn and become as happy as a Finn!

Rent a Finn, and become as happy as a Finn!  

Voor de vierde keer op een rij is Finland uitgeroepen tot het gelukkigste land ter wereld. Meteen massaal naar Finland verhuizen is niet nodig, want met haar vijfde plaats doet ook Nederland het niet slecht. Maar hoe kan het dat de mensen in Finland zo gelukkig zijn? Want wie denkt aan Finland ziet al snel een donker land met eindeloze winters voor zich waar de mensen koud en somber zijn. Volgens het jaarlijkse World Happiness Report klopt dit beeld dus helemaal niet. 

Er zijn verschillende redenen die Finland tot het gelukkigste land ter wereld maakt. Allereerst ligt het Bruto Binnenlands Product van Finland erg hoog. Toch is het BBP van Finland niet het hoogste van de wereld wat je misschien zou verwachten bij het gelukkigste land, maar met een mooie 14de plaats scoort Finland toch erg hoog. Naast een hoog BBP zijn de sociale voorzieningen in Finland zoals zorg en financiële steun erg goed geregeld wat enorm bijdraagt aan het geluksgevoel van de Finnen. Zorg is namelijk gratis en dakloosheid komt nauwelijks voor in Finland. Met deze steun van de overheid kan er in plaats van streven naar zo gelukkig mogelijk zijn, gestreefd worden naar een comfortabel en vredig dagelijks leven, wat uiteindelijk gelukkiger maakt, aldus de Finnen zelf. Ondanks dat de overheid veel biedt is er nog steeds heel veel vrijheid voor de inwoners van het land. De overheid heeft ook nog eens een uitermate goed educatiesysteem opgezet en de genderongelijkheid tot een minimum weten terug te dringen.

De mentaliteit van de Finnen is ook wat anders dan in de meeste andere landen. Zo wordt er niet geloofd in onderscheid tussen winnaars en verliezers. Ze zijn niet van elkaar te onderscheiden en er moet dus ook geen onderscheid tussen hen worden gemaakt. In dat opzicht kunnen wij nog veel van onze Finse buren leren. Ze beschouwen geluk niet als iets vanzelfsprekends. Tijdens de eeuwenlange Zweedse overheersing over Finland was welvaart niet iets vanzelfsprekends, en geluk was iets voor de rijken. Er bestaat een sterk gevoel van: je moet het leven nemen zoals het is. En als het leven is zoals het is, als er niet altijd gestreefd hoeft te worden naar meer, hoe kan je er dan ongelukkig mee zijn? 

Er zijn meer dingen die we van de Finse cultuur kunnen afkijken. Zoals de verbondenheid met de natuur en de vele uren die daar worden doorgebracht. Iedereen is al wel op de hoogte van alle onderzoeken die zijn gedaan naar geluk, ook hier in Nederland, en vrijwel iedereen weet ook dat de conclusie van het merendeel van die onderzoeken is dat tijd in de natuur doorbrengen het gevoel van geluk vergroot. Finnen nemen dit echter een stuk serieuzer dan wij dat hier doen. Wandelen, kamperen en op deze manier ontsnappen aan de drukte en afleiding van het leven zijn heel normaal. Tijd in de natuur doorbrengen is voor de meeste Finnen een top prioriteit. Maar het allerbelangrijkste criteria voor hun geluk volgens de inwoners van Finland zelf is het wederzijds vertrouwen dat zij hebben. Vertrouwen in elkaar als medemens en vertrouwen in hun overheid. Vooral tijdens de corona crisis is het vertrouwen in elkaar van onschatbare waarde gebleken, want de Finnen beschouwen het vertrouwen als misschien wel de grootste reden voor het beschermen van hun leven tijdens de pandemie. Niet voor elkaar klaarstaan wordt gezien als het schenden van een belangrijke sociale code.

 Dus, wil je net zo gelukkig zijn als een Fin, ga naar buiten, neem het leven zoals het is, behandel iedereen gelijk en vertrouw op je medemens. Omdat dit makkelijker gezegd dan gedaan is kun je tegenwoordig je eigen persoonlijke Fin inhuren om je wat te helpen met dit proces en de echte Finse mentaliteit te leren begrijpen. Klinkt niet verkeerd, toch? (; 

Via deze link kom je op de site van Rent a Finn:

Find your calm – Rent a Finn