Crypto: hoge pieken, diepe dalen

Verstand van cryptocurrency, iedereen lijkt het tegenwoordig te hebben. Ik heb er geen cent in geïnvesteerd, maar zelfs dan beland je dikwijls in een gesprek over de koersdaling van Ethereum of de stijging van Dogecoin. Deze zelfbenoemde crypto-kenners liepen woensdag, 19 mei, tegen een flinke muur aan. Bitcoin daalde met 20% en andere crypto-munteenheden halveerde zelfs in waarde. Ter vergelijking, in het dieptepunt van de crisis in 2008 was de ergste daling van de AEX 20%. Hoe komt het toch dat digitale munteenheden zo sterk fluctueren en wat was de oorzaak van de meeste recente ineenstorting?

De digitale-geldeenheden opereren onder een extreme vorm van vraag en aanbod. Er is weinig controle of invloed van de overheid, de coins worden niet gemaakt (gemined in jargon) door een nationale of supranationale organisatie en er valt niks mee te kopen. Het is puur het omzetten van huidig valuta naar andersoortig valuta, waarmee wordt gehoopt dat er een stijging komt van het andersoortige valuta, waardoor het op het juiste moment weer verkocht kan worden voor traditionele valuta. Dit vraag-en-aanbod-mechanisme wordt beïnvloed door de meest kleine nieuwsitems, maar de meest noemenswaardige zijn zijn politieke ‘’dreigementen’’ en Elon Musk.

Elon Musk lijkt in ieder mandje op de technologische wereld wel eieren te hebben en door zijn populariteit heeft hij ook flinke invloed op deze markten. De Tesla-topman had gezegd dat het mogelijk zou worden om een Tesla met Bitcoin te kopen, maar deze uitspraak trok hij later terug. De terugtrekking van deze bekendmaking was een oorzaak waarom de koers daalde, omdat mensen massaal hun crypto verkochten. 

Een tweede reden refereert terug naar de extreme marktwerking met tot nu toe weinig interventie van overheden. Sommige landen willen dit gaan veranderen en dit varieert qua intensiteit. Turkije heeft de laatste tijd last van een enorme devaluatie van de Turkse Lira. Hierdoor wil het land cryptocurrency mogelijk verbieden om de eigen valuta te beschermen. De Verenigde Staten onderneemt minder rigoureuze stappen. Onder president Biden is geconcludeerd dat er te weinig belasting werd afgedragen door crypto-miljonairs. Hierdoor is het plan geïntroduceerd dat het toptarief op vermogenswinsten zou worden verdubbeld. Dit betekent dus dat winst met cryptocurrency een stuk zwaarder belast zal worden. De bekendmaking van deze twee beleidsmaatregelen zorgde voor paniek op de markt waardoor mensen massaal hun crypto verkochten waardoor het aanbod steeg en logischerwijs de prijs daalde.

Een derde reden voor de grote daling was de neerwaartse spiraal die hoort bij koersdalingen. Dat de koers begint te dalen, kan wel terug getraceerd worden naar een specifieke oorzaak, maar daarna is de verdere daling afhankelijk van wat de crypto-eigenaren doen. Bij de twee net genoemde hoofdoorzaken ontstond er paniek bij eigenaren, waardoor zij zo snel mogelijk gingen verkopen voordat het nog verder de diepte in ging. Dit is een versterkend effect, met als gevolg dat er massa’s crypto worden gedumpt ‘’voordat het te laat is’’, waardoor het aanbod stijgt en zoals al eerder gezegd, de prijs daalt.

Het is een droom voor de crypto-actoren om deze schommelingen te dempen. Deze extreme golfbeweging zijn namelijk deels de reden dat cryptocurrency nog steeds niet als legitiem betaalmiddel kan worden gebruikt. De waarde van één eenheid is gigantisch, maar een commercieel bedrijf accepteert deze munt natuurlijk niet als het de volgende dag 10% minder waard kan zijn door een tweet van Elon Musk of een politiek statement. Regulatie is ook lastig, aangezien menig investeerder de marktwerking ‘’in haar puurste vorm’’ juist de charme van crypto vindt en het is ook de reden dat men in een relatief korte periode stinkend rijk kan worden. Er zijn dus twee opties die niet verder van elkaar konden liggen. Ten eerste, de regulatie van de markt met behulp van bureaucratisering waardoor het wel als legitiem betaalmiddel kan worden gebruikt, maar de charme en het winstgevende eraf is. Of, ten tweede, het blijft een luchtkasteel wat puur als spelletje voor de extreem rijken wordt gebruikt, waar menig pseudo-econoom over blijft dromen.

Kozik, A. (2021, 6 februari). Crypto koers [Afbeelding]. Pexels.com. https://www.pexels.com/nl-nl/foto/kop-iphone-laptop-macbook-6771607/