Luchtzuivering en kunst in één

Afgelopen dagen liepen de temperaturen al aardig op: de zomer komt er weer aan! Alhoewel de meeste mensen de warmere dagen erg kunnen waarderen, brengt het ook problemen met zich mee. Dit is vooral het geval in de steden, waar in de zomer luchtvervuiling heviger is dan in de andere tijden van het jaar: smog. Dit komt omdat ozon, wat een belangrijk onderdeel is van smog, gevormd wordt onder invloed van de zon. Luchtvervuiling is slecht voor de gezondheid, dus het is belangrijk dat er iets aan wordt gedaan. Dat gebeurt nu op een wel heel bijzonder manier!

Zo wordt het bestrijden van luchtvervuiling gecombineerd met kunst in het Converse City Forests project. In meerdere steden, bijvoorbeeld Warschau, Lima en Jakarta, zijn muurschilderingen gemaakt die de lucht zuiveren. Elke muurschildering is uniek, gemaakt door verschillende lokale kunstenaars. Momenteel zouden de muurschilderingen al net zoveel CO2 uitstoot hebben opgenomen als 9036 bomen, en het project loopt nog steeds.

Luchtzuiverende muurschilderingen klinken erg futuristisch, en hier zit dan ook een geavanceerde techniek achter. Er wordt gebruik gemaakt van een speciale soort verf: fotokatalytische verf. Fotokatalyse is de versnelling van een chemisch proces onder de invloed van licht. De energie van het licht wordt gebruikt om luchtvervuilende stoffen af te breken, en deze worden vervolgens omgezet in niet-schadelijke stoffen. Dit luchtzuiverende proces vindt plaats wanneer de verf droogt, de CO2 wordt dan geabsorbeerd.

De muurschilderingen worden vaak geplaatst op locaties waar er niet veel ruimte is om bomen te plaatsen of waar bomen niet kunnen groeien. Een voorbeeld hiervan is de muurschildering in Warschau, vlakbij een drukbezocht metrostation. Juist omdat in steden luchtvervuiling zo’n probleem is, is het prettig dat deze oplossing zo ruimte-efficiënt is.  

Tot slot dragen de kunstwerken ook een boodschap uit. Een groot deel daarvan heeft te maken met het milieu en duurzaamheid: denk aan teksten als ‘trees are the solution’ en ‘create together for tommorow’. Maar ook andere belangrijke thema’s komen aan bod. Zo gaat het kunstwerk in Melbourne over de stedelijke identiteit van Aboriginals en het belang van ouderen in een gemeenschap. De kunstenaar hoopt hiermee met name de jonge inheemse bevolking gehoord en gezien worden (benieuwd naar dit kunstwerk? Kijk dan op deze website). Zo heeft elk kunstwerk een diepere laag van betekenis. Op de website kan je de kunstwerken bewonderen, en hier kan je ook direct de achtergrondinformatie per werk vinden.

Het klinkt als een ideale oplossing: luchtzuivering, ruimte-efficiënt en ook nog eens van esthetische waarde. Als reclame maken, het blijft toch een commercieel bedrijf, op deze manier kan ben ik zeker geen tegenstander!

Kopfoto: Photoholgic via Unsplash