Economisch daklozen, zijn leegstaande kantoren een oplossing?

Een aantal weken geleden berichtte de Volkskrant over een proef met leegstaande kantoorpanden in Amstelveen, waar nu 5 ‘economisch daklozen’ voor een periode van 12 maanden verblijven. Hier hebben ze een eigen kamer, en deze is voorzien van alle basisvoorzieningen: gas, water, elektra, internet en een wasmachine. Maar wie zijn deze ‘economische daklozen’, en waarom is deze proef zo belangrijk?

Economisch daklozen zijn mensen die financieel zelfstandig zijn, maar geen dak boven hun hoofd hebben. Vaak heeft deze groep wel nog een baan of spaargeld, maar een eigen woning vinden is vaak problematisch. Een woning in de vrije huursector is voor hen onbetaalbaar (denk hierbij aan huurprijzen vanaf de 1000 euro per maand) en wachttijden voor sociale huurwoningen zijn jarenlang, soms kan dit oplopen tot wel 15 jaar. Deze wachttijden wisselen per gemeente, maar met name in de grote steden is het probleem groot (via deze tool kan je de wachttijden per gemeente zien).

Sinds de coronacrisis zijn deze economisch daklozen een stuk zichtbaarder geworden. Zo verloren veel mensen hun baan en liepen relaties stuk door bijvoorbeeld oplopende spanningen in thuisquarantaine. Daarnaast is het ook een stuk moeilijker geworden om bij vrienden of familie te blijven slapen, uit angst voor besmettingen. Helaas was deze groep voor de coronacrisis al groot, maar momenteel nemen de aantallen snel toe. Zo is in Amsterdam het aantal economisch daklozen verdrievoudigd.

Het is erg belangrijk dat economisch daklozen goed worden opgevangen, om te voorkomen dat problemen groter worden en mensen verder afglijden. Organisaties die economisch daklozen opvangen lopen echter tegen capaciteitsproblemen aan: de aanvragen nemen toe, maar de uitstroom is laag. Er ontstaat zo een soort ‘opstopping’ bij de huidige opvanglocaties. Het is dus van belang dat, naast de problematiek in de woningmarkt aanpakken, het aantal opvanglocaties toeneemt.

Leegstaande kantoorpanden zijn hiervoor uitermate geschikt. Voordat deze een nieuwe functie of eigenaar krijgen is het namelijk niet toegestaan om het pand leeg te laten staan door de Leegstandwet in Nederland. Het is dus te hopen dat de proef in Amstelveen slaagt, en dat op deze manier economisch daklozen in geheel Nederland sneller geholpen kunnen worden. Echter blijft de vraag of economisch daklozen opvangen in leegstaande kantoorpanden een échte oplossing is, of slechts symptoombestrijding van de problematiek op de Nederlandse woningmarkt.

Kopfoto: Koshikibu via Pixabay