Halloween: de griezelige waarheid achter pompoenen

SZoals we allemaal weten was het gisteren op 31 oktober Halloween. Oorspronkelijk werd dit gevierd in Ierland, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Canada. Inmiddels wordt het feest wereldwijd gevierd, ook hier in Nederland. Vroeger ging je dan waarschijnlijk in een griezelig kostuum langs de deuren in de straat om snoepjes te ontvangen. Natuurlijk waren deze huizen dan ook aangekleed met verschillende versiersels zoals spinnenwebben en uitgesneden pompoenen. Misschien had je zelf ook wel een aantal pompoenen uitgesneden die middag. Uiteraard vieren niet alleen kinderen Halloween. Afgelopen weekend ben je misschien wel naar een leuk feest gegaan waar iedereen zijn best had gedaan om er angstaanjagend uit te zien, of juist een filmkarakter perfect had na gemaakt. Hoogstwaarschijnlijk ben je wel een paar pompoen versiersels tegengekomen in het huis of heb je net als vroeger er eentje uitgesneden. Deze uitgeholde pompoenen met enge gezichten zijn wereldwijd het bekendste symbool van Halloween geworden. Oorspronkelijk kwamen de ‘jack-o’-lanterns’ uit Ierland en werden er knollen gebruikt, maar Ieren die naar de Verenigde Staten emigreerden ontdekten al snel dat pompoenen geschikter waren voor het maken van de lantaarns. Naast het spookachtige beeld van de pompoenen zit er echter een griezelige, donkere kant aan deze oranje lantaarns.

Van de miljoenen pompoenen die namelijk ieder jaar worden gekocht tijdens Halloween, eindigen de meesten op 1 november bij het afval. Alleen al in het Verenigd Koninkrijk worden er ongeveer 8 miljoen weggegooid, wat zo’n 18.000 ton aan voedselverspilling bedraagt. Ook in de Verenigde Staten eindigt het grootste deel van de 900.000 ton aan pompoen die jaarlijks worden geproduceerd bij het afval. Ten eerste is dit zonde omdat het vruchtvlees van de meeste pompoenen gewoon eetbaar is. Van alle pompoenen die worden weggegooid zouden dan ook genoeg pompoen taarten gebakken worden voor de hele bevolking van het Verenigd Koninkrijk. Naast deze enorme bijdrage aan voedselverspilling, ontstaat er bij het afbreken van organisch materiaal de stof methaan. Methaan is een broeikasgas die zo’n 25 keer sterker is dan koolstofdioxide en speelt dan ook een grote rol bij klimaatverandering. Daar komt bij dat niet alleen de rottende pompoenen in stortplaatsen broeikasgassen uitstoten, maar ook de meststoffen die gebruikt worden om de groei van pompoenen te stimuleren. Hieruit komen namelijk grote hoeveelheden distikstofmonoxide (lachgas) vrij, de stof die 8% van de totale hoeveelheid broeikasgassen uitmaakt.

De miljoenen pompoenen die jaarlijks weg liggen te rotten in afvalstortplaatsen kunnen dus veel nuttiger worden gebruikt. Op dit moment gooit ongeveer de helft van de mensen die pompoenen koopt ze na gebruik weg, zonder dat ze worden gebruikt als voedsel of compost. Ongeveer één derde van de personen probeert het vruchtvlees daadwerkelijk als voedsel te gebruiken. Maar hoe zou je de pompoenen dan op een duurzamere manier kunnen gebruiken, zonder dat de leuke traditie er onder hoeft te lijden? De simpelste oplossing is om simpelweg zoveel mogelijk van de pompoen te gebruiken als voedsel. Er zijn tal van recepten waarbij het vruchtvlees wordt gebruikt voor taarten, soep, brood, cake en curry. Ook de zaadjes kun je gebruiken door ze te roosteren, waardoor ze lekker zijn voor jezelf of voor vogels. Bovendien kun je het overige deel van de pompoen wat niet meer bruikbaar is als compost gebruiken, of begraven in je tuin zodat het niet in het afval belandt. Ten slotte is het handig om te proberen je pompoenen bij betrouwbare boeren te kopen, maar niet te lange afstanden af te leggen met de auto om ze op te halen. Op deze manier kunnen we allemaal op duurzame een manier blijven genieten van alle gezelligheid rondom Halloween!

Kopfoto: https://pixabay.com/photos/cloudy-farm-field-mountain-patch-3773412/