FINtango

De tango: een bij uitstek geografische dans. Zo ontstond de tango rond 1880 in Buenos Aires, als gevolg van de uitwisseling van taal, cultuur en gewoontes tussen Argentijnen en geëmigreerde Europeanen. De tango werd al snel populair en verspreidde zich wereldwijd. Ondanks deze wereldwijde populariteit wordt de tango vooral geassocieerd met de temperamentvolle bevolking van Zuid-Amerika. Zo’n gepassioneerde dans zal je, als je de stereotypes moet geloven, niet zo snel terugzien in landen die bekend staan als wat rustiger en terughoudender. In Finland wordt er bijvoorbeeld zonder corona al anderhalve meter afstand gehouden bij de bushalte. Desalniettemin bewijzen de Finnen het tegendeel als het op deze dans aankomt.

In Finland is de tango namelijk mateloos populair. Dit begon in de jaren ’20 en ’30 van de vorige eeuw, toen de tango vanuit Argentinië overwaaide naar het Finse vasteland. De tango behield daarna echter ook zijn populariteit, wat veroorzaakt werd door de periode na de Tweede Wereldoorlog. Zo konden vele Finnen zich inleven in de songteksten over verloren liefdes en verdriet, en werd de tango volledig omarmd. Daarnaast werd in deze periode het dansverbod, wat tijdens de oorlog gold in Finland, opgeheven. Mogelijk gaf dit de tango een extra boost, waardoor in de jaren ’50 en ’60 zowel in de steden als op het platteland gedanst werd. Ook werd er in deze jaren veel tangomuziek gecomponeerd en opgenomen, wat resulteerde in hitlijsten die gedomineerd werden door tangomuziek.

De tango in deze hitlijsten was echter wel wat anders dan de Argentijnse tango. Zo zijn over de jaren heen steeds meer aanpassingen gedaan, waardoor er een Finse tango is ontstaan. Dit genre tango wordt ook wel ‘FINtango’ genoemd. Deze FINtango is anders op het gebied van de muziek, songteksten en dans. In de muziek wordt er namelijk uitsluitend gebruik gemaakt van mineur akkoorden, wat veroorzaakt is door melodieën van Finse en Russische walsen die langzaam opgenomen zijn in de tangomuziek. Dit zorgde er eveneens voor dat de Argentijnse bandoneon vervangen werd door de accordeon. Wat betreft de songteksten zijn hier voornamelijk Finse thema’s in verwerkt. De veranderende seizoenen werden bijvoorbeeld veel verwerkt in de songteksten, maar ook maatschappelijke thema’s uit die tijd zijn terug te herkennen. Zo verlangden veel Finnen naar betere tijden, wat terug te horen is uit de tangohits uit die tijd. Tot slot is ook de dans anders: deze is minder uitbundig. Er wordt niet met benen gezwiept maar blijven de voeten dicht bij de vloer.

Inmiddels is de tango wereldwijd niet meer zo populair als het geweest is, en dat is ook het geval Finland. Dat betekent alleen niet dat de tango niet meer gedanst wordt door de Finnen. Zo wordt er jaarlijks ’s werelds oudste tangofestival georganiseerd in het Finse dorpje Seinäjoki. Tijdens dit meerdaagse festival (de Tangomarkkinat) staat het gehele dorp in het teken van de tango. Zo wordt de hoofdstraat zelfs tijdelijk de tangostraat genoemd. Wel zijn er veel zorgen over de toekomst van het festival, aangezien er erg weinig jongeren op af komen. De organisatoren hebben daarom besloten om ook grote namen uit de rockscene in Finland uit te nodigen om tussen de tango’s door op te treden.

Al met al is de tango in Finland een bijzonder fenomeen. En mocht je dit nou van dichtbij willen beleven: van 6-10 juli van dit jaar wordt de Tangomarkkinat gewoon weer georganiseerd!

Kopfoto: Toufic Mobarak via Unsplash https://unsplash.com/photos/Kx2IgM3Q5jA