De diplomatieke kracht van koffie

Koffie, een bakkie troost of een bakkie pleur. Ik denk dat ik niet de enige ben als ik zeg dat er meerdere (misschien wel brakke) ochtenden zijn geweest dat ik een kopje nodig had van dit zwarte goedje. Koffie komt in een grote hoeveelheid verschillende vormen: espresso, doppio, ristretto, cortado, frappe, latte macchiato en natuurlijk niet te vergeten het bekende capuutje (met haver melk, want wie drinkt er nu nou nog koemelk?). Toch kwam ik pasgeleden te weten dat koffie nog meer functies heeft dan mij wakker houden tijdens een college. Koffie dient namelijk voor een heel aantal landen als diplomatiek middel. Hoe zit dat?

Allereerst welke landen gebruiken koffie als diplomatiek middel? Het zal niet verbazen dat dit Zuid-Amerikaanse landen zijn. Doordat hun klimaat het perfecte klimaat is voor de groei van koffieplanten, heeft het continent een hoop landen die koffie produceren. Brazilië is al 150 jaar lang de grootste producent van koffiebonen in de wereld. Maar liefst 27.000 vierkante kilometer land van Brazilië is bezaaid met koffieplantages en dat levert zo’n 2,7 miljard kilo aan koffiebonen per jaar op. Dat is bijna de dubbele hoeveelheid koffie dan land nummer twee op de lijst: Vietnam. De kans dat de koffie die jij drinkt gemaakt is van Braziliaanse koffiebonen is daarom ook erg groot. Naast Brazilië zijn ook Colombia, Honduras, Venezuela, Costa Rica, Peru, El Salvador en Guatemala landen in Latijns-Amerika die behoren tot de grootste producenten en exporteurs van koffie ter wereld.

Koffie speelt voor deze landen een belangrijke rol in hun cultuur. Zo wordt koffie in Colombia volgens tradities niet in de ochtenden, maar juist in de avond gedronken. Daarnaast is de gemiddelde prijs van een bakkie koffie in Colombia zo’n 0.20 dollar en in Brazilië zijn ze zelfs vaak gratis te verkrijgen bij het tankstation. Dat is nog wel eens wat anders dan die 5 euro die je al snel betaalt hier op Neude! Koffie is in veel Latijns-Amerikaanse landen onderdeel van hun identiteit; ze zijn er trots op. Het liefst wordt de koffie volledig zwart gedronken, misschien met een klontje suiker, maar zeker niet met havermelk.

Naast dat koffie in deze landen onderdeel is van hun identiteit, is koffie ook zeer belangrijk voor hun economie. Veel landen zijn er nu zelfs afhankelijk van. Zou de koffie-export instorten, dan stort hun economie ook in. Dit is niet gek aangezien koffie het op een na meest geëxporteerde product is ter wereld. Het is het meest geproduceerde product in ontwikkelingslanden en een van de meest geconsumeerde producten in ontwikkelde landen.

Terug naar koffie als diplomatiek middel. Naast dat er vast talloze kopjes koffie worden gedronken tijdens diplomatieke overleggen, dient koffie namelijk ook als diplomatiek geschenk voor landen als Colombia, Costa Rica en El Salvador. Dit is een geschenk dat door een diplomaat, politicus of leider wordt gegeven bij een bezoek aan een vreemd land. Maar ook na top-overleggen, staatsbezoeken of VN-vergaderingen met deze landen, kun je een zakje versgemalen koffie op je bureau verwachten.

Er is nog een andere opvallende manier om koffie als diplomatiek middel te gebruiken.  De ambassade van Costa Rica in Doha wenst namelijk graag bilaterale relaties met Qatar aan te halen door middel van het transporteren van koffie. Een versterkte handelsrelatie in koffie tussen beide landen zou bijdragen aan het verbeteren van de politieke relaties tussen de landen. De ambassade van Costa Rica had het hierover met Qataraanse koffie importeurs en zakenmensen begin vorige week. Naast dat de Costa Ricanen hun koffie in Doha kwamen promoten, streven ze ook naar de versterking van de samenwerking met Qatar op het gebied van toerisme, landbouw, cultuur en kunst. De Costa Ricanen moeten volgens de ambassade meer naar Qatar op vakantie komen. Vooral tijdens het WK van 2022 (ja, dat zeiden ze echt). En het mooiste van dit alles? De meeting vond plaats tijdens het proeven van verschillende soorten koffie in de super chique Honoroast Specialty koffiebranderij in Doha.

Koffie is dus duidelijk voor meer zaken nuttig dan ervoor zorgen dat je wakker blijft tijdens een college. Het kan er zelfs voor zorgen dat landen hun relaties met elkaar versterken en handeldrijven makkelijker wordt. De volgende keer dat ik een kopje koffie drink zal ik de kracht van het zwarte goud niet zo snel vergeten.

Kopfoto: Wikimedia Commons, Julius Schorzman, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:A_small_cup_of_coffee.JPG