Ljubljana; jouw volgende bestemming?

Studeren in het buitenland; voor een aantal van jullie staat het misschien wel gepland voor aankomend schooljaar. Er zijn tientallen bijzondere steden om uit te kiezen, de een nog mooier dan de ander. Mijn exchange zal plaatsvinden in Ljubljana, de hoofdstad van Slovenië. Ljubljana heeft zich onder andere op economisch en wetenschappelijk gebied zeer goed ontwikkeld, mede door de centrale ligging. Om een goed beeld van de stad te krijgen zal ik jullie in een vogelvlucht meenemen door de geschiedenis van deze stad.

Al vanaf 2000 jaar voor Christus wordt de locatie bewoond. In deze tijd bestond het gebied voornamelijk uit moerassen. Daarom woonden de inwoners in huizen op palen en gebruikten ze uitgesneden kano’s om zich te verplaatsen. Het gebied werd uiteindelijk rond 50 jaar voor Christus door de Romeinen veroverd. Zij bouwden hier een militair kamp, wat de nederzetting genaamd Lulia Aemona werd. De nederzetting is verschillende malen aangevallen en in 452 veroverd door de Hunnen. De Ostrogoten en de Lombarden volgden later dit voorbeeld. In de 9e eeuw viel de stad onder het Frankische rijk. Na deze periode heeft het gebied meerdere eigenaren gekend, totdat het eigendom werd van de hertogen van Sponheim. In de 13e eeuw kreeg de stad ook stadrechten. In de middeleeuwen zijn er in totaal zeven grote branden uitgebroken in Ljubljana, met vele doden en schade als gevolg. Ook zijn er in deze periode gilden opgericht en werden de bevolkingsgroepen meer divers. Zo kwamen er verschillende religieuze orders.

Ljubljana werd tussen 1112 en 1125 voor het eerst teruggevonden in geschriften. De historische opmars van de stad ging pas van start in de 13e eeuw. Toen was het de hoofdstad van het hertogdom Krain, wat in 1335 onder het Hamburgs gezag zou vallen met de naam Laibach. Dit zou duren tot 1919. In de zes eeuwen waarin Laibach onderdeel was van de Oostenrijks-Habsburgse cultuursfeer, kreeg de stad een rol in de culturele herleving van de Sloveense natie. Het protestantisme was hierbij van groot belang.  In de 15e eeuw was de stad belangrijk voor kunst, en dan met name de beeldhouw- en schilderkunst. Er werd een bisdom opgericht in 1461, die vervolgens in 1511 alweer vernield werd in een aardbeving. Veel gebouwen werden toen in de renaissance stijl opnieuw opgebouwd. Ook kwam er een stadsmuur.

Vanaf de 16e eeuw werd de stad ook een educatief centrum door de bouw van scholen, drukkerijen en bibliotheken. Zo werd er in 1693 de Academia operosorum Labacensis opgericht. Dit was een wetenschappelijke academie die werd gevormd naar Italiaanse voorbeeld. Het gebouw werd ook gebruikt als de eerste openbare bibliotheek. Aan de academie waren filosofen, natuurkundigen, advocaten en theologen te vinden. In 1701 voegde de academie zich samen met twee andere, waardoor de stad een belangrijk cultureel en wetenschappelijk centrum werd met banden met Oostenrijk en Italië.

In de tijd van Napoleon is de stad tussen 1809 en 1813 de hoofdstad geweest van de Illyrische provincies, die waren ingelijfd bij het Franse Keizerrijk. De oude situatie werd weer hersteld na de val van Napoleon. De bouw van de Wenen-Triëst-spoorweg (1849-1857) verbond de stad met de rest van de wereld, waardoor de ontwikkeling van de stad in een stroomversnelling ging na eeuwenlange stagnatie.

Het Habsburgse bewind kwam ten einde met de Eerste Wereldoorlog, waarbij Oostenrijk-Hongarije uit elkaar viel. Slovenië sloot zich aan bij het Koninkrijk der Serven, Kroaten en Slovenen. In de Tweede Wereldoorlog werd Slovenië verdeeld en geannexeerd. Het westen en zuiden kwam onder Italiaans bewind, en daarmee ook de inmiddels omgedoopte stad Ljubljana. In 1991 verklaarde Slovenië zijn onafhankelijkheid, waardoor Ljubljana de hoofdstad werd. Hiermee wad de stad het hart van het wetenschappelijke, politieke, culturele en economische leven van de Sloveense natie.

Zoals we nu weten kent Ljubljana een rijke geschiedenis. Inmiddels is het uitgegroeid tot een echte studentenstad met vele bezienswaardigheden. Ik kijk in ieder geval heel erg uit naar mijn exchange in deze stad, en hopelijk heeft het jou ook enthousiast gemaakt om de stad een keer te bezoeken.

Afbeelding: https://nl.freepik.com/premium-photo/franciscaanse-kerk-en-stadsgezicht-van-de-oude-stadsstraten-van-ljubljana-slovenie-in-de-ochtend-kathedraaltorens-en-prachtig-sloveens-uitzicht-op-de-stad-in-de-winter-skyline-landschap-en-mijlpaal-stedelijke-groene-hoofdstad_24865947.htm#query=ljubljana&position=5&from_view=keyword