Enkele weken geleden kwam de docutip: The Act of Killing voorbij. Hierin werden de gruweldaden die zijn begaan ten tijde van de Indonesische Genocide verteld door de daders aan het woord te laten. Dit gaf een bizar inzicht op een van de meest bloederige bladzijdes uit de Indonesische geschiedenis.

The Look Of Silence is het vervolg op The Act Of Killing. Hoofdpersoon is de 44-jarige dorpsopticien Adi Rukun. Nog voor zijn geboorte werd zijn broer doodgemarteld door eenzelfde soort doodseskader die ook aan het woord kwam in The Act Of Killing. Adi Rukun gaat naar deze mannen op zoek en onder het mom van een gratis ogentest interviewt hij de mannen over de gruweldaden die ze hebben begaan.

Het resultaat is schokkend. Zij grinniken verbaasd, waarschuwen en dreigen („we doen het zo weer”). Zonen schieten in boze ontkenning, alleen een moeder en een dochter zeggen sorry. Zelfs nu nog is het een onbesproken bladzijde uit de geschiedenis van Indonesië. De helft van de aftiteling is ook anoniem, zo blijkt dus hoe diep de angst nog steeds zit.