Gistermiddag schreef Tom Dumoulin wielrengeschiedenis voor Nederland. Hij behaalde als allereerste Nederlander de zege in de Giro d’Italia en dat is de eerste zege in een grote ronde sinds 1980. Nederland is trots, Tom zijn ploeggenoten zo mogelijk nog trotser. Tom zelf blijft bescheiden en hoopt dat zijn leven hierdoor niet teveel zal veranderen (Volkskrant, 29 mei 2017).

Volgens Joop Zoetemelk (winnaar van de Vuelta in 1979 en de Tour in 1980) zou het volgend jaar Dumoulin moeten zijn die de Tour de France wint. Dit gebeurde met Zoetemelk zelf en ook met Jan Janssen en volgens Zoetemelk is er nu “weer een goede lichting” (NOS, 29 mei 2017). Toch lijkt het erop dat Tom gericht is op de overwinning voor zichzelf en zijn ploeggenoten, niet voor Nederland (Volkskrant, 29 mei 2017). Wil Tom ooit de Tour gaan winnen? Dit jaar heeft hij besloten om niet mee te doen aan de Tour. Dit vond hij zelf een lastig besluit omdat winst in de Tour eigenlijk het enige is dat nog op zijn lijstje staat. Ploegleider Marc Reef denkt dat een overwinning in de Tour nu nog niet realistisch is, maar eerder een plaats in de top acht.

Wat een kracht is van Tom is dat hij rustig is en nuchter blijft, zegt Joop Zoetemelk (NRC, 28 mei 2017). Hij raakt nooit in paniek en is bovendien een specialist in tijdritten. Ook is hij pas op zijn vijftiende begonnen met wielrennen waardoor Zoetemelk denkt dat hij langer gemotiveerd kan blijven.