Van Unnik Praat #20: Het zonnige leven in Maleisië

In deze rubriek genaamd Van Unnik Praat krijgen we een kijkje in de keuken bij SG&PL. Docenten, studenten, stagiaires of andere SG&PL insiders komen aan het woord in deze rubriek. Vandaag presenteren wij: Wies van Heugten over het studeren in Maleisië.

Het zonnige leven in Maleisië

Beste lezers,

Ik ben Wies van Heugten, derdejaars student SGPL waarvan ik nu een half jaar in Maleisië studeer. Nu zal je misschien wel denken, wat moet een student geografie helemaal aan de andere kant van de wereld? En dan niet eens om te reizen, maar om te studeren. Ja je kan hier ook studeren! Al moet ik zeggen dat ik dat niet heel veel doe. Ik heb gemiddeld 1 dag in de week colleges waarvan je niet eens echt verplicht bent om er heen te gaan. Dus de rest van week ben ik vooral veel op reis.

Maar ik zal toch iets vertellen over het studentenleven hier in Penang, Maleisië. De universiteit waar ik heen ga heet USM, University of Science Malaysia. Dit is één van de grootste universiteiten in Maleisië met heel veel verschillende studierichtingen.     Ik woon samen met bijna alle westerse uitwisselingsstudenten in een groot appartementencomplex. Dit is ongeveer naast de campus van de universiteit. We wonen in redelijk luxe appartementen met een gezamenlijk zwembad waar we veel te vinden zijn na college. De universiteit bevindt zich  op het eiland Penang, wat ook een plek is waar veel backpackers komen. Hierdoor is het nachtleven ook erg gezellig! Wat erg fijn is want Maleisië is een overwegend islamitisch land wat betekent dat er weinig alcohol of tegen een dure prijs te verkrijgen is.

Ik heb gekozen voor Maleisië omdat ik in een niet Westers land wilde studeren waar ze wel in een land waar Engels de onderwijstaal is. En natuurlijk omdat ik heel erg van reizen houd en Maleisië de perfecte uitvalsbasis is voor reisjes door heel Zuid- Oost Azië. Het onderwijs niveau is hier niet zo hoog als in Nederland dus ik zou deze universiteit niet aanraden wanneer je echt op een hoog niveau onderwijs wilt krijgen. Maar wanneer je net zoals mij een half jaar je studie wilt combineren met het maken van mooie reisjes in Azië, dan is dit echt de perfecte universiteit!

Sinds ik hier studeer heb ik al veel verschillende landen bezocht, onder andere Laos, Singapore, Thailand, Indonesië, de Filipijnen en de Malediven. Dit was meestal een weekendje, van donderdag tot maandag, maar soms ook voor een week of langer. Omdat we een grote hechte groep met alle internationale studenten zijn, is er altijd wel iemand waarmee je op reis kan. De meeste andere studenten zijn hier met dezelfde insteek als ik, namelijk naast studeren vooral veel reizen en ‘jezelf ontdekken in Azië’. Als geograaf in spe is het erg interessant om al deze verschillende landen te bezoeken. Zo is Singapore echt een rijke stadstaat waar alles perfect geregeld is en in Laos nog steeds erg ruraal, met erbarmelijke infrastructuur en zonder echt grote steden. Toch zijn beide landen prachtig, zoals elk land dat ik tot nu toe heb bezocht.

Ik kan het iedereen echt honderd procent aanraden om te gaan studeren in het buitenland en vooral in Maleisië. Voor mij is dit echt de tijd van mijn leven. Je ontmoet hier zoveel verschillende mensen met zoveel verschillende culturen en gewoontes. Er zijn hier niet alleen veel Europese studenten maar ook heel veel Aziatische studenten, bijvoorbeeld uit Zuid Korea, Japan, Indonesië en Thailand. Ook de bevolking in Penang zelf is aardig verschillend, zo zitten hier heel veel Chinezen en Indiërs die andere gewoontes en tradities hebben dan de van oorsprong Maleisiërs zelf. In George Town, de stad op het eiland heeft dan ook verschillende wijken, zoals de Indiase wijk en natuurlijk China Town. Als je van lekker en goedkoop Aziatisch eten houdt is Penang ook echt de perfecte plek, het wordt ook wel de culinaire hoofdstad van Azië genoemd. En het eten is hier ook echt heel lekker. Er zijn verschillende foodcourts waar je al voor minder dan €1,- en heerlijke maaltijd hebt!

Ik hoop dat ik jullie een beetje een kijkje heb kunnen geven in het leven van een uitwisselingsstudent genaamd Wies. Ik ben zo blij dat ik de stap heb gezet en het aangedurfd heb om naar Maleisië af te reizen zonder enig idee wat me te wachten stond. Ik kan oprecht zeggen dat het een van de betere keuzes in mijn leven is geweest. Je komt op zoveel mooie plekken en je maakt zoveel dingen mee die je thuis nooit mee zou maken. Ik heb me nog nooit zo vrij en ontspannen gevoeld als hier, er is hier bijvoorbeeld een studiedruk van nul, er hoeft niks gepland te worden want je ziet elke dag wel wat je gaat doen en de sfeer is zo goed. Ik ben helemaal gelukkig.  Nu rest mij nog één ding te zeggen, ga in het buitenland studeren, je zult er geen spijt van hebben!

Liefs,

Wies van Heugten