Als je station Amsterdam Sloterdijk afloopt zijn ze niet te missen: De rode containergebouwen die opdoemen tussen de grijze flats en gebouwen. Wat is deze kleurrijke bedoeling nou eigenlijk op het grauwe bedrijventerrein?

Het begon een paar jaar geleden met de bouw van “Bret Bar” meteen naast het treinstation. Het idee was om een eetcafé en uitgaansgelegenheid te bouwen op een milieuvriendelijke manier, en om daar vervolgens dan ook biologisch voedsel e.d. te serveren. Dit is gelukt en het blijft tot vandaag de dag een drukbezocht cafe waar ook vrij vaak feesten worden gegeven. 

Dit was de aanstoot voor het grotere project; de Tuin van Bret. De gemeente Amsterdam is ermee bezig de wijk Sloterdijk te vernieuwen en aantrekkelijker te maken om in te wonen en werken. Dit doen ze op een compleet andere manier dan normaal. In plaats van als gemeente alle grond op te kopen en daar gebouwen op neer te zetten, verkopen en verpachten ze de grond aan architecten en initiatiefnemers, die er dan met hulp van de gemeente zelf iets van mogen maken. Dit verpachten is dus ook bij de tuin van Bret gebeurd. 10 jaar lang mogen de initiatiefnemers met de grond doen wat ze willen, mits dit compatibel is met de wensen en plannen van de gemeente. Wat eruit is gekomen is een zelfgenoemde ‘oase in een stadswildernis’ met o.a een wijngaard, een galerij en vestigingsplekken voor kleine, duurzame bedrijven. 

Voor het vak Ruimtelijke vraagstukken Nederland zijn wat studiegenoten en ik afgerezen naar Amsterdam om het allemaal zelf te mogen aanschouwen. Daar aangekomen kregen we een korte rondleiding over het terrein en inzichten over wat er nou allemaal gebeurt in de Tuin van Bret en hoe alles gebouwd is. Een ding dat meteen opvalt als je binnenkomt is de wijngaard. Rijen dik aan wijnranken staan te huur voor particulieren die er altijd al van hebben gedroomd om zelf wijn te maken. Het maken van de wijn gebeurt ook in de tuin zelf, en als je een rij wijnranken huurt, heb je over een jaar je eigen fles ‘Bretwijn’. 


“De kerk” genoemd naar de vorm van het gebouw is het hoofdkantoor van de Tuin van Bret.

De insteek van het project is om zo circulair mogelijk te zijn. Dit houdt in dat er zoveel mogelijk energie, water en grondstoffen hergebruikt wordt. Dit doen ze door bijvoorbeeld de gebouwen in de tuin zelf op te bouwen vanuit oude vrachtcontainers; oude ramen, deuren en hout te scoren bij renovatieprojecten en zelfs over de isolatie van de gebouwen is nagedacht: oude spijkerbroeken worden verpulverd en in de muren aangebracht. Ik ben er zelf geweest en ik moet zeggen dat het er lekkerder warm werd gehouden dan in m’n eigen tochtende studentenkamer.Ook zijn ze op dit moment bezig met kassen die ze op de daken van de containers willen bouwen, voor het verbouwen van groenten voor het salsasaus bedrijf dat in een van de kantoorruimtes zit.
Kortom; een heel leuk initiatief van de burgers in Amsterdam zelf om zowel de wijk op te fleuren, als iets goeds te doen voor het milieu