Buitex Online #4
Zoals beloofd bevat dit artikel het tweede deel van onze avonturen in Moskou. We vertellen wat we op onze tweede en derde dag in Moskou hebben beleefd.
‘s Ochtends bezochten we de belangrijkste bezienswaardigheden op het Rode Plein, afgezien van het Kremlin, de Basilliuskathedraal en het Mausoleum van Lenin. We wilden zo vroeg mogelijk het Mausoleum bezoeken, aangezien er vaak lange rijen staan. Gelukkig konden we meteen doorlopen. Na de dood van Lenin in 1924 zijn er verschillende mausolea gebouwd, de eerste twee waren van hout. In 1930 was de bouw van het huidige stenen mausoleum afgerond. In het mausoleum kan men het gebalsemde lichaam van Lenin vanachter glas bewonderen. Het wordt bewaakt door de Russische politie, en wie erlangs loopt moet muisstil zijn. We vonden het een bijzondere ervaring. Het is een apart idee dat het lichaam van Lenin daar al zo lang ligt (Er wordt echter gespeculeerd of dit wel het echte lichaam van Lenin is).
Vervolgens gingen we naar de Basiliuskathedraal. Dit is de veelkleurige kathedraal die iedereen van de afbeeldingen van Rusland herkent. De kerk, bestemd voor Russisch-Orthodoxe gelovigen, is tussen 1555 en 1560 gebouwd naar aanleiding van de Russische overwinning op de Tartaren bij Kazan. De kathedraal bestaat eigenlijk uit acht kerken, elk met een gekleurde koepel erbovenop. Er worden tegenwoordig geen diensten meer gehouden en nu is de kerk onderdeel van het Nationaal Historisch Museum die zich aan de overkant van het plein begint en waar wij de eerste dag waren. In de kerk bevinden zich meerdere iconostases. Dit zijn grote wanden met deuren die helemaal bedekt zijn goudverf en geschilderde iconen. Iconen zijn afbeeldingen van heiligen die centraal staan binnen het Orthodoxe geloof en die dan ook worden vereerd (mensen kussen bijna alle iconen).
Na het Rode Plein te hebben verkend, gingen we naar Sergiev Posad, een stad die zich op de golden circle rondom Moskou bevindt. De steden in de regio bevatten belangrijke monumenten uit de Russisch-Orthodoxe geschiedenis, met name uit de 12e tot en met de 18e eeuw. Wij kozen voor Sergiev Posad, de stad die het meest dichtbij Moskou ligt en het beste te bereiken is met de trein of de bus. Het voornaamste doel van de dagtrip was om het klooster, dat bij de stad ligt, te bezoeken. We gingen naar Sergiev Posad met de trein, die er bijna twee uur over deed om er te komen, iets langer dan we zelf dachten. Als we er op de buitex zelf heen waren gegaan, hadden we een bus gehuurd om er te komen.
Aangekomen in Sergiev Posad hadden we geen idee hoe we bij het klooster zouden moeten komen, omdat we het niet konden zien en er geen bordjes stonden. We spraken verschillende mensen aan met het woord ‘lavra’, klooster in het Russisch. Uiteindelijk hebben we het hierdoor weten te vinden. Het klooster in Sergiev Posad, dat gesticht werd in 1345, is vandaag de dag het belangrijkste kloostercomplex voor de Russisch-Orthodoxe kerk. Dit konden wij ook wel merken aan het type bezoekers, en de eerbiedige stilte die rondom en in de verschillende gebouwen van het complex hing. Het complex bestaat uit het klooster zelf, omgeven door verschillende kathedralen en torens. De kathedraal van de Heilige Drie-Eenheid bevat relikwieën en fresco’s waarop iconen staan afgebeeld. We vonden het bezoek aan deze heilige plek heel indrukwekkend, maar besloten dat het niet heel geschikt was voor tijdens de buitex zelf. De reis ernaartoe was lang en het complex leek erg op de St. Sofiakathedraal in Kiev en, zoals we later ontdekten, op het Kremlin in Moskou zelf.
Van Jerke (die ons geholpen had vanuit het instituut Nuffic Neso, zie Buitex Online 3) hadden we een tip gekregen voor een lekker Georgisch restaurant in Sergiev Posad. Omdat we geen kaart hadden, zijn we eerst door het dikke pak sneeuw naar de andere kant van de stad gelopen, waarna we erachter kwamen dat het restaurant eigenlijk vlakbij het kloostercomplex zat. We moesten dus de hele weg weer terug, maar het lange lopen was het zeker waard, want het eten was ontzettend lekker.
Na het eten keerden we weer terug richting Moskou. Ook al hadden we er al een lange dag opzitten, na het niet zo geslaagde feestje de avond ervoor was het tijd om het nachtleven van Moskou verder te ontdekken. Ondanks dat het donderdagavond was, waren veel bars in de buurt van ons hotel gesloten. Toen we het zoeken eigenlijk al hadden opgegeven, vonden we, verstopt in een klein zijstraatje, een bar die er van buiten vrij grimmig uitzag. We besloten om er toch een kijkje te nemen. Uiteindelijk bleek het een leuke, hippe bar met technomuziek, waar we een hele gezellige avond hadden. Hier hadden we ons zeker goed kunnen vermaken tijdens de buitex! Het hoogtepunt van de nacht was echter toch wel de Turk, met onvergetelijke oranje döner (de oranje wrap was van paprika gemaakt, niet van pompoen, al blijven onze meningen hierover verschillend). Hier hebben we lekker lopen smikkelen en deze was zeker in de bundel gekomen.
De volgende dag bezochten we dan eindelijk de échte highlight van Moskou: het Kremlin. De naam van het Kremlin is afgeleid van het Russische woord kreml, wat versterkte stadskern betekent. Meerdere Russische steden hebben een kremlin, maar die van Moskou is toch wel de bekendste. Het eerste bouwwerk van het Moskouse Kremlin, een houten fort, werd gebouwd in het jaar 1156. Vestigingen rondom het bouwwerk groeiden uit tot een bloeiende stad, genaamd Moskou. Door de tijd heen zijn er veel kathedralen en kloosters op de gronden van het Kremlin gebouwd, waarvan een deel nog altijd bewaard is gebleven. Tegenwoordig is het complex opengesteld als museum, en is het de zetel van de regering van de Russische Federatie. Ook is het Tsarenkanon te zien, wat bedoelt was om het Kremlin te verdedigen, maar vooral een soort pronkstuk is van de Russische macht, omdat het nooit is afgevuurd. Bij een bezoek aan het Kremlin kun je kiezen tussen twee verschillende kaartjes (of je kunt ze natuurlijk allebei kopen): de wapenkamer en ‘Cathedral square’, waarbij je toegang krijgt tot de verschillende kathedralen op het complex. Aangezien beide kaartjes vrij prijzig zijn, kochten we alleen de laatste. De verschillende kathedralen waren erg indrukwekkend, maar zelf dachten we dat een bezoek aan de wapenkamer misschien waardevoller was geweest voor tijdens de buitex zelf. In dit museum worden de wapens en andere schatten die de verschillende Russische tsaren door de jaren heen hebben verzameld, getoond.
Na het bezoek aan het Kremlin was het nog geen tijd om stil te gaan zitten. We hadden nog een andere activiteit op de planning staan. Van Jerke hadden we de tip gekregen om het VDNKh te bezoeken, een themapark dat net buiten Moskou ligt, maar makkelijk te bereiken is met de metro. Dit is een gigantisch terrein van 207 hectare wat in 1939 is gebouwd als tentoonstellingpark voor een soort grote beurs. Er zijn 82 panden die zijn gebouwd monumentale socialistische kunstwerken. Alle landen binnen de Sovjet-Unie bouwden er een eigen pavilioen, de een nog mooier dan de ander. Het park is nu vooral om doorheen te lopen en alles in je op te nemen. Toen wij er waren, lag er een enorme schaatsbaan en was alles versierd met lichtjes. Er zijn allerlei verschillende kraampjes, gerelateerd aan de voormalige Sovjet-landen, waar je eten en drinken kan kopen. Wij hebben er ons ogen uitgekeken, maar onze benen konden het niet aan om nog uren door dit park te lopen. We zijn dus, na een paar uurtjes, weer richting het centrum gegaan.
Eenmaal terug in de stad zijn we nog een keer wat gaan eten bij de Turk waar we de vorige avond/nacht ook geëindigd waren. Dit keer keerden we echter vroeg terug naar het hotel om te slapen, aangezien de volgende ochtend om 7 uur de bus naar Sint-Petersburg vertrok. Over de avonturen die we in St. Petersburg beleefden zullen we jullie in het volgende artikel komende woensdag, meer vertellen!