Uitgelicht: Gent

Aankomende zondag vertrekken we weer op Breekweek met onze eerstejaars en op donderdag met onze tweedejaars. Dit jaar reizen we af naar onze zuiderburen: we gaan drie dagen naar de steden Gent en Leuven. Zelf ben ik in beide steden nog nooit geweest, maar na heel wat enthousiaste verhalen over deze steden te hebben gehoord, ben ik me verder gaan verdiepen in beide steden. Met name een evenement in Gent trok mijn aandacht: het Lichtfestival. 

Het lichtfestival is een driejaarlijks evenement in Gent, waarbij de hele stad letterlijk oplicht met allerlei kunstwerken van nationale en internationale kunstenaars. In totaal zijn er 36 lichtkunstwerken te bewonderen door de hele stad. Daarnaast zijn er allerlei lichtshows en worden monumenten prachtig verlicht. Naast dat het lichtfestival een leuk en mooi evenement is schenkt het ook aandacht aan een plan van de stad Gent, namelijk: het Gentse Lichtplan. 

Het Gentse Lichtplan werd in 1998 opgezet om het leven in de stad aangenaam en sociaal veilig te maken. Het uitgangspunt was hierbij ‘duurzaam verlichten’ en ‘rationeel met energie omspringen’. De uitvoering van het lichtplan begon in het centrum van de stad, waarbij functionele straatverlichting werd afgewisseld met sfeervolle gevel- en monumentenverlichting. Op deze manier werden niet langer alleen straten en pleinen verlicht, maar werden ook gebouwen meegenomen in een samenhangend verlichtingsnetwerk. Met deze manier van verlichten hoopte Gent verschillende doelen te bereiken, zoals: de identiteit van de stad creëren, de nachtelijke economie en het toerisme versterken, het veiligheidsgevoel verhogen, de lichthinder tegengaan en de integratie van lichtkunst en lichtfestivals. 

Dat laatste is sowieso gelukt, ruim twintig jaar later is het Gentse Lichtfestival namelijk nog steeds zeer in trek. Ook de andere onderdelen van het lichtplan bleken erg geslaagd. Zo is het veiligheidsgevoel van bewoners en bezoekers van de stad gestegen en is ook de verkeersveiligheid vergroot. Ook hierbij wordt gezocht naar de perfecte balans tussen perfecte zichtbaarheid en een zo minimaal mogelijk energieverbruik. Zo worden de nieuwste, spaarzame lampen gebruikt en brandt sfeerverlichting enkel tot twaalf uur ’s nachts, waarna de functionele verlichting overblijft. Het Gentse Lichtplan was zelfs zo geslaagd, dat het internationaal veel faam verwierf. Zo heeft Gent allerlei internationale prijzen gewonnen met haar Lichtplan. Het grote succes van het plan heeft ervoor gezorgd dat, naast het centrum, ook andere delen van de stad in ‘het licht zijn gezet’. In 2007 werd het plan doorgetrokken in de rest van de stad, ook naar de buitenwijken. En in 2011 werden ook de kanaalzone en het havengebied betrokken in het plan. 

Al met al heeft het Gentse Lichtplan de stad een echte ‘facelift’ gegeven en trekt het plan nog steeds vele bezoekers naar de stad, mede dankzij initiatieven zoals het Lichtfestival. Mocht je nou met eigen ogen willen zien hoe de stad Gent in het donker opbloeit, bezoek dan zeker het Lichtfestival. Deze vindt dit jaar plaats van 10 tot en met 14 november (he toevallig, precies in de onderwijsvrije week 😉 ) en is gratis toegankelijk.  

Kopfoto: WikimediaCommons, Michiel Hendryckx, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?search=lichtfestival+gent&title=Special:MediaSearch&go=Go&type=image